Ünnepi keretek között zárult Szalacson az ÉGE által szervezett búzagyűjtés

Mint ismeretes, a Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amelynek keretei között a magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatják, határokon innen és túl.

A 2011-ben indult program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozó gazdáktól, és a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz. A hagyományokhoz híven az összegyűlt búzából, illetve a lisztből készült kenyerek idén is a Kárpát-medence gyermekotthonainak, árvaházainak asztalaira kerülnek, a „minden magyar felelős minden magyarért” mottó szellemében.

Az EMGE Szövetség keretében az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) immár ötödik alkalommal vesz részt a jótékonysági adakozás partiumi megszervezésében.

Augusztus 11-én immár negyedik alkalommal rendeztek búzagyűjtő napot Szalacson a Magyarok Kenyere program keretein belül. Az Érmelléki Gazdák Egyesületének tagjai most is lovaskocsival járták be a települést begyűjtve a gazdálkodók adományait, melyet ezt követően az egyesület irodájához szállítottak, ahol ünnepélyes pillanatok között mondtak köszönetet a bőkezű adakozóknak.

Szalacson pedig már negyedik esztendeje járják körbe lovas fogatokkal a gazdákat, hagyományos ceremóniával gyűjteni be a jószívű adakozóktól az új „életet”, akikhez idén az albisi, az ottományi, az éradonyi és a szilágypéri (Szatmár megye) búzatermelők is csatlakoztak. Az adakozásból származó búzamennyiséget az ÉGE szalacsi irodájának udvarára fuvarozták, ahol Rencsik Ferenc, az érmelléki gazdák nevében a Magyarok Kenyere program történetéről és céljáról tartott rövid beszédet, majd köszönetet mondott az idei gyűjtésben való részvételért. Az érmellékiek búzáját, mint minden esztendőben, ezúttal is az érmihályfalvi Gazsi-malom őrli meg.

A vasárnapi gyűjtési ceremónia zárása képpen a Gondviselés és a szántóföldek idei ajándékát a helybéli Sheck László római katolikus esperes szentelte meg.

A hagyományokhoz híven, Nagyváradon idén is sor kerül a Magyarok Kenyere-program Bihar megyei záróeseményeként az új kenyér  augusztus 20-i, Szent István-napi megszentelésére, megáldására.  

A Bihar megyei, illetve az érmelléki gazdák búzaadományából, lisztjéből sütött kenyereket ezúttal is a magyar történelmi egyházak lelkészei szentelik, áldják meg.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Hegyközi Gazdák Egyesülete, valamint a Dél-bihari Gazdák Egyesülete szervezésében megvalósuló eseményre idén is a Szent László téren, 17 órai kezdettel kerül sor, ezúttal a Szent László plébániatemplom melletti térrészen, a városháza épületével szemben.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük