Ünnepi nagyvásár lesz a váradi Szent László téren

Augusztus 19–21 között háromnapos kirakodóvásár várja Nagyváradon mindazokat, akik a kistermelőket és a jó árukészletet részesítik előnyben az áruházláncok gyengébb minőségű felhozatalával szemben.

A már népszerű Bihari Termékek Vására szombat reggel 8–13 óra között várja a vásárlókat, szervezői július közepe óta heti rendszerességgel biztosítanak lehetőséget a termelők számára portékáik értékesítésére. Szintén szombaton 8 órai kezdettel az Érmellék Ízei és Termékei is megnyitja kapuit, ez az első alkalom, hogy mindkét vásár párhuzamosan kínálja majd a vásárfiát a megyeközpontban. Utóbbiak portékáiból vasárnap és hétfőn is 9–21 óra között lehet majd válogatni.

A felhozatal változatosnak ígérkezik, amely ezúttal is tartja majd minőségi és hagyományőrző jellegét. Mintegy 70 standdal készülnek a termelők és a kézművesek, ráadásul szombaton gyermekprogramokkal – kézműves foglalkozásokkal és gyermekkoncerttel – is készülnek a szervezők, így a Szent László téren családi napra is lehet számítani.

A vásártéren Bihar megye számos települése képviselteti magát. A Bihari Termékek Vására során friss zöldséggel, gyümölccsel, sajttal, méhészeti termékekkel, lekvárokkal, szörpökkel, hentes áruval látják el a piacot. Az Érmellék Ízei és Termékei cégér alatt a megszokott érmelléki, illetve bihari termelők mellett Szatmár, Szilágy, Kolozs, Hargitta és Kovászna megye igényes kézműves termékei is felvonulnak. A felsorolt termékek mellett levendula készítmények, sajtok, mézeskalácsok, virágok, kaktuszok, kézműves dekorációs tárgyak, natúr szappanok és kozmetikumok, népi hímzésű viseletek cserélhetnek gazdát. Ezúttal is itt lesz a farkaslaki Kovács Kalács közkedvelt péksüteményeivel. A paptamási Dubován Pincészet jóvoltából pedig finom borokat is kóstolhatnak az érdeklődők.

Az effajta szervezett vásárok nagyban hozzájárulnak a kistermelői és a kézműves termékek kelendőségéhez, lehetőséget teremtve az erdélyi, a partiumi, illetve ezeken belül a megyei (bio)élelmiszerek népszerűsítéséhez. Az Érmelléki Gazdák Egyesületének (akik egyben a szervezői is a kirakodóvásároknak) tapasztalatai azt igazolják, hogy eddig mintegy száz termelő jutott értékesítési lehetőséghez, illetve a maguk alakította vevőkörhöz. A kisgazdálkodók, illetve a kézművesek köreiben az ilyen vásárok egyre népszerűbbé válnak, hisz manapság már nyilvánvaló, hogy a globalizálódó világban a hazai piacon való értékesítés biztosításával érvényesülhetnek leginkább.

Total
0
Megosztás
Előző bejegyzés

Partium zászlaja lengett Felvidéken

Következő bejegyzés

Új helyszínen várja az érdeklődőket a bihari termékek vására

Total
0
Share