Partium zászlaja lengett Felvidéken

Szombaton május 20-án került sor a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű program kiemelt eseményére, a Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepségre, amelynek a gömöri térség egyik legkedvesebb települése, Hanva község Diakóniai központja adott otthont. Az ünnepségre az Érmelléki Gazdák Egyesülete is meghívást kapott, hiszen a kezdetektől aktívan részt vállalnak az immár egész Kárpát-medencét felölelő gyűjtésben és adományozásban.

A rendezvény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt.  A programok során Patasi Ilona a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, Jakab István a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Kopasz József, a Csemadok keleti regionális alelnöke, Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke, Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke valamint Papp Zsolt György, a Magyar Agrárminisztérium helyettes államtitkára is beszédekkel köszöntötte az egybegyűlteket.

A Kárpát-medencei Búzaszentelő ünnepségen, csakúgy, mint az Érmihályfalván nemrégiben megszervezett eseményen, a jó termésért, a természeti csapások elhárításáért és a mindannyiunk számára fontos „életért” (a búzából születő kenyérért) dolgozó gazdák egészségéért – ősi hagyomány szerint – a négy égtáj felé fordulva kértek áldást a helyi egyházak megjelent képviselői.

A gyönyörű gömöri – palócok lakta – régión belül is, a Sajó völgyében található településen, a helyi gazdák pompás vendégséggel és helyi termékekkel várták a helyszínre érkező meghívottakat, akik a Kárpát-haza magyarok lakta vidékeinek minden szegletéből képviseltették magukat, a székelységtől, a Maros vidékén és az alföldön át Vajdaságig, illetve Kárpátaljáig. Az eseményen a Partiumi régiót és az Érmelléki Gazdák Egyesületét Ványi Attila – Érsemjén, Oláh József – Paptamási, Borsi Barna – Bihar települések gazdái, valamint Havran Gábor az egyesület elnöke képviselte.

A rendezvény felemelő közösségi élményt nyújtott, megerősítve összetartozásunkat és a hitet minden jelen lévőben, hogy csak a Teremtőbe vetett bizalommal és szorgalommal végzett munka által maradhatunk meg szülőföldünkön. A kötetlen beszélgetések során nyilvánvalóvá vált, hogy élhetünk bármely magyarok lakta területen, ugyanazokkal a gondokkal szembesülünk és a megoldások is hasonlóak, hiszen „Egy kenyéren vagyunk!”.

Borítókép: Magyarok Kenyere Hivatalos oldala

Total
0
Megosztás
Előző bejegyzés

Érmellék ízei és termékei vásár májusban is

Következő bejegyzés

Ünnepi nagyvásár lesz a váradi Szent László téren

Total
0
Share