Tematikus tanulmányút partiumi és közép-erdélyi gazdák számára

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete szervezésében és a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával összesen 9 erdélyi kistérségi gazdaegyesület 42 képviselője járt a közelmúltban Heves megyében egy két napos tanulmányi úton.

Arad, Szatmár, Szilágy, Máramaros, Aranyosszék, Kalotaszeg, Mezőség, Érmellék, Dél-Bihar térségek kisgazdái nyerhettek betekintést az Eger környéki mezőgazdálkodásba.

A tanulmányút első állomásaként Szihalom településen az 1200 hektáron gazdálkodó Tóbi János családi gazdaságát tekinthették meg. A telepen a szántóföldi növénytermesztés teljes technológiai láncát végig követhették: a gépparkot, a szerelőműhelyt, a gabonatárolókat egyaránt megtekintették.

A következő helyszín a Kerecsend-Demjén cégcsoport által működtetett Egri Korona Borház volt, ahol a borászat és szőlőtermesztés mellett egy kompóttároló üzem, egy konzervgyár és egy gombafarm teljes működésébe nyerhettek betekintést. A Demjén településen található Egri Korona Borház tulajdonosa szívélyesen meginvitálta a gazdákat egy következő látogatásra is. Gazdasága 500 hektár termőterületet foglal magába, melyből 267 hektár szőlő.

Ványi Attila, az Érmelléki Gazdák Egyesületének elnöke a tanulmányút végén elmondta: „Nagyon tanulságos volt, és örülök, hogy részt vehettünk rajta. A legérdekesebbnek talán a gombafarm bizonyult, amely egy meglepően jövedelmező ágazata a gazdálkodásnak. Fontosnak tartom, hogy az általuk alkalmazott technológia átvételével próbáljunk meg itt, az Érmelléken is kiépíteni és fejleszteni gazdaságainkat. Úgy gondolom, az általunk létrehozott egyesületnek, fel kell vállalnia az olyan típusú tevékenységeket, mint amelyeket az ottani társulás végez.”

Balogh János falugazdász úgy gondolja, hogy sikeres volt a tanulmányút, mivel sok hasznos tapasztalatot szereztek. „A gombatermesztésben nagyon nagy potenciált látok. Mi kisebb családi gazdaságokat működtetünk. A környéken talán a legnagyobb gazda 300 hektáron tevékenykedik, már csak ezért is érdekes volt látni, hogy 1200 hektáron miképpen tartható fenn egy családi gazdaság. Ez a jövőkép, erre felé kell haladni.” – fogalmazott.

A tanulmányút csoportvezetője Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezetője volt, aki elmondta:

„Fontos tapasztalatokat szereztünk a magyarországi gazdálkodók önszervezéséről. Egyértelmű, hogy nekünk is saját kezünkbe kell venni a sorsunkat, és magyarországi példát kell követnünk.”

A tanulmányút megszervezésében jelentős segítséget nyújtott Vágner Ákos a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei igazgatója, aki a meglátogatandó helyszínekre tett javaslatai mellett hasznos tanácsokkal látta el a kisgazdákat.

Erdélyi Magyar Néppárt partiumi sajtószolgálata

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük