Szalacson avatták fel az Érmelléki Gazdák Egyesületének első irodáját

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete a közelmúltban dr. Torda Márta, Magyarország Földművelésügyi Minisztériumának főosztályvezető-helyettese jelenlétében avatta fel első irodáját Szalacson.

Az avatószalagot Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületének ügyvezetője vágta át. Azt ezt követő, mintegy ötven érmelléki gazda részvételével zajló gazdafórumon elsősorban arról beszélgettek a résztvevők, hogyan képviselhetőek hangsúlyosabban a családi gazdaságok érdekei és milyen támogatásokra van szükségük az érmelléki gazdáknak.

Szakmai segítségnyújtás

Torda Márta elismerését fejezte ki az Érmelléki Gazdák Egyesületének, hogy felvállalta a szakmai segítségnyújtást a gazdáknak. Nagyra értékelte, hogy a szervezet nemcsak az ipari mértékben gazdálkodó agrárvállalatokat képviseli, hanem a hagyományos erdélyi és partiumi kis és közepes egyéni gazdálkodókat is. Az érdeklődők megtudhatták: a Nemzeti Agrárgazdásági Kamara kiterjesztené tagságát a határon túlra, így bizonyos magyar agrárvállalatok és bankok anyaországi minta szerint Erdélyben is kedvezményeket biztosítanának az itteni kamarai tagoknak. A megjelent gazdálkodók tájékoztatták a főosztályvezető-helyettest arról, hogy a román agrártámogatási rendszer mennyire hátrányos a családi gazdaságokra nézve, és követendő példaként említették azt a magyarországi kezdeményezést, hogy a terület alapú támogatást csak bizonyos rögzített területhatárig folyósítják.

Csomortányi István az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületének ügyvezetője hangsúlyozta: szükség lenne a Magyarországon működő falugazdász hálózat erdélyi kiterjesztésére. Míg az anyaországban hatszáz, addig Erdélyben mindössze négy falugazdász tevékenykedik.

Ványi Attila, az Érmelléki Gazdák Egyesületének elnöke elmondta: azon lesznek, hogy a régióban minél több településen nyílhasson hasonló iroda. Az egyesület egyik fő feladata: a magyarországi kapcsolatokat segítségül hívva lehetőséget biztosítani az érmelléki gazdák termékeinek értékesítésére, hiszen a gazdáknak nem segélyre, hanem biztos jövedelemre van szükségük.

A Laskovics István által vezetett irodában – amely közvetlenül a posta mellett található – az igénylők tájékoztatást kaphatnak szakmai és adminisztrációs kérdésekben, ugyanakkor lehetőség lesz jelentkezni az egyesület által szervezett tanfolyamokra, képzésekre, tanulmányutakra is. Az iroda szorosan együttműködik az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) érmihályfalvi és székelyhídi irodáival.

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Partiumi Sajtószolgálata

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük