Feléledőben a gazdálkodói önszerveződés az Érmelléken

Az érmelléki mezőgazdaság, illetve a korszerű családi gazdálkodás megszilárdítása és fejlesztése érdekében tavalyi megalakulása óta az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) több rendezvényt szervezett a térség gazdái számára.

Ezek sorába illeszkedik a hétvégén megtartott érmihályfalvai gazdafórum, továbbá az a tanulmányi út, amelynek célja a budapesti agrárgépi kiállítás (Agromash Expo) volt. Mintegy hatvan érmelléki gazda vett részt a gazdaegyesület által szervezett gazdafórumon Érmihályfalván. A helyi gazdák mellett Érkeserű, Szalacs, Ottomány, Érköbölkút, Érsemjén, Érselénd és Albis képviselte magát.

Csomortányi István, az ÉGE ügyvezető elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott:

elfogadhatatlan, hogy huszonnégy évvel a rendszerváltozás után is ilyen nehéz helyzetben vannak az erdélyi magyar gazdák. A támogatási rendszer hiányosságai, vagy az adórendszer egyre fokozódó terhei miatt az itthoni gazdáknak esélyük sincs elérni az európai uniós színvonalat. Csomortányi elmondta: a gazdák munkájának megkönnyítésére összesen húsz kistérségi gazdaegyesületet hoztak létre a Székelyföldtől a Partiumig. Így alakult meg az Érmelléki Gazdák Egyesülete is, mely néhány hónap alatt több magas színvonalú eseményt bonyolított le. Végezetül kifejtette: a gazdaegyesületeket minden eszközzel támogató Erdélyi Magyar Néppárt teljes mellszélességgel kiáll családi gazdálkodók érdekei mellett – a nagyüzemi mezőgazdaság ellenében.

Ványi Attila érsemjéni gazda a gazdaegyesület alapszabályzatát ismertette a jelenlévőkkel, majd a kukorica vetőmagokról tartott előadást. Balogh János szalontai gazda a pályázati lehetőségekről beszélt. A továbbiakban szó esett a baktérium alapú biotrágyák működéséről, az intenzív uborkatermesztésről, valamint Hegedűs Attila aranyérmes érmihályfalvi borász az érmelléki szőlészetről tartott előadást.

Szombaton a gazdák – mintegy ötvenen – Budapestre, az Agromash Expora látogattak, ahol több száz modern mezőgazdasági gépet tekinthettek meg. Mivel többségük nem volt még hasonló kiállításon, az újdonság erejével hatott a különböző gépek megtekintése. Azzal a tanulsággal tértek haza, hogy érdemes tájékozódni a gazdálkodásban használható legújabb technikai vívmányok felől, és korszerűségre törekedni az érmelléki gazdálkodás területén is.

A gazdaegyesület következő gyűlésén lehetőség lesz csatlakozni a társulás munkájához mindazoknak, akik érdeklődnek a kistermelés és családi gazdálkodás iránt.

Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei sajtószolgálata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük