Talajmegújító Mezőgazdaság – Kökény Attila előadása a PKE-n

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete szervezésében Kökény Attila Talajmegújító Mezőgazdaság címmel tartott előadást szeptember 1-jén, szombaton a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem amfiteátrumában.

Kökény Attila a talajéletre épülő, szántás nélküli technológia egyik magyar úttörője, jelenleg egy 200 hektáros biogazdaságot vezet, ahol a szokásos, könnyen eladható termékeket termeszti forgatás nélküli, minimumműveléssel. A nemzetközi talajmegújító mezőgazdasági technológiák magyar adaptálásában jelentős szerepet játszik, számos gazdaság számára nyújt tanácsadást a megfelelő gépészet és vetésforgók gazdaságos átalakításában. Több éve együttműködik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel (ÖMKI), a biogazdálkodás extenzív körülményei között is jól teljesítő modern búzafajták szelektálásában és az ősi pelyvás gabonák modern termesztéstechnológiájának kidolgozásában. Kivette részét a Talajélet Konferencia szervezésében, ahol előadóként is prezentált.

Hitvallása, hogy minél szélesebb körben átadja azon talajmegújító technológiákról szerzett tapasztalatait, melyek költséghatékonyan segítik és javítják a talaj minőségét, stabilabb hozamok érhetőek el, és ezáltal nagyobb hasznot eredményeznek. A TMMG technológiáról rendszeresen tart előadásokat Magyarországon és külföldön, mellette gyakori online jelenléttel folytat ismeretterjesztést a szántás nélküli, talajbiológiára építő termelésről.

Idén meghívták az országos klímastratégia kidolgozásába is, így az aszállyal legjobban sújtott magyar megyékben került bele a talajmegújító mezőgazdaság támogatása a programba. Tevékenysége jelentős része a külföldi és saját tapasztalatok alapján kialakított, talajéletre alapozott termesztési rendszer átadására irányul más gazdálkodóknak, szezonon kívüli időszakban gyakran járja az országot, előadásokat és tanfolyamokat tartva olyan tudásanyagokkal, amelyekkel máshol nem találkoznak a termelők. Az idei évben meghívták az országos klímastratégia kidolgozásába is, így a mezőgazdaság is részt vehet a klímaváltozás megfékezésében, a TMMG szénmegkötő és vízraktározó előnyeit remélhetően széles körben alkalmazni is fogják, ami létfontosságú az elsivatagosodó közép-magyarországi régióban.

Kökény Attila a 2017-es év agrárembere volt.

A PKE-n tartott előadásokra két szakaszban, azaz délelőtt 9–12.30 és délután 13.30–17.30 óra között került sor. Az expozé főbb témái között szerepelt többek között a talaj helyzete hazánkban és világszerte, a természetes talajfejlődés folyamata, termékenységet befolyásoló hatások, talaj táplálékháló összetétele és működése, talaj táplálékháló alkotói a szántóföldi gazdálkodásban voltak. Szó volt még a gomba és a baktérium arányokról, a nitrogén, foszfor, kálium és kalcium körforgás biológiai folyamatairól, a talaj kalcium és magnézium egyensúlyáról, a foszfor és kalcium kölcsönhatásáról, a talaj széntartalmának szerepéről, a mikrobiológiai oltóanyagokról, tápanyag-gazdálkodásról, komposzt meghatározásról, komposzttea készítésről, egyszóval minden olyan innovációs módszerről, amely a talaj biológiai és vegyszermentes karbantartásával foglalkozik.

A délutáni előadása folyamán a felmerülő szakmai kérdésekre is válaszolt.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük