Szűk körben, méltósággal zajlott Nagyváradon a hagyományos kenyérszentelési ünnep

A koronavírus emelkedő Bihar megyei esetszámaira tekintettel zárt helyen, mintegy száz fő részvételével tartották meg az Érmelléki Gazdák Egyesülete és a Szent László Egyesület, a Magyar Polgári Egyesület és szervezésében zajló hagyományos Szent István napi kenyérszentelési ünnepséget.
Az eredetileg a Szent László téren megtartani szándékozott magyar ünnep évről évre nagyobb tömegeket mozgat meg, de erre sajnos az ismert járványhelyzet miatt idén nem volt lehetőség. Az eseményt végül a nagyvárad-újvárosi református templom mögötti zárt kis téren tartották meg, de ez semmit nem vont le az ünnep méltóságából, magasztosságából. Az ünnepi hangulat megteremtésében oroszlánrészt kaptak a rövid táncműsort előadó kalotaszegi táncosok, illetve több alkalomhoz illő gyönyörű népdal is elhangzott.

Ezt követően az immár hagyományosan évről-évre megrendezésre kerülő Magyarok Kenyere program partiumi záróeseményének számító rendezvényen a magyar történelmi egyházak képviselői mondtak alkalomhoz illő beszédet, illetve megáldották és megszentelték az érmelléki, bihari gazdák által felajánlott búzából őrölt lisztből készült kenyereket. Záróaktusként az egybegyűltek elénekelték a magyar himnuszt, majd mindenki kapott és hazavihetett egy vagy több szeletet a helyszínen felvágott, megszentelt kenyerekből.

Bár az esemény viszonylag szűk körben zajlott le, a modern technikának hála az Érmelléki Gazdák Egyesületének közösségi oldalán több ezren követhették élő adásban az ünnepi eseményt, melyet jövőre a szervezők reményei szerint immár a megszokott, hagyományos helyen, vagyis a Szent László téren tarthatnak majd meg.

(További fotókért kattintson ide.)

Az esemény megvalósítását támogatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Bethlen Gábor Alap.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük