Augusztus huszadikán is együtt, Nagyváradon

Az elmúlt évekhez hasonlóan több civil szervezet összefogásának köszönhetően szerveznek ünnepséget Nagyvárad főterén Szent István napján, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából. Fontos eredmény, hogy városunkban immár komoly hagyománya alakult ki a magyar államiság megünneplésének, és ezt a hagyományt a járványhelyzet ellenére sem kívánjuk megszakítani. A tervek szerint, amennyiben azt a járványhelyzet lehetővé teszi, idén is sor kerül tehát az ünnepségre, mégpedig a hagyományoknak megfelelően.

Az ünnep részeként, de különálló szervezésben Thurzó Zoltán zongoraművész szabadtéri koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők 16.30-tól 17.30-ig az újvárosi református templom udvarán, amit istentisztelet követ majd. A hagyományos kenyérszentelő ünnepségre 19.00 órai kezdéssel kerül sor, és előreláthatólag 20.30-ig tart majd. Ekkor a Magyarok kenyere program során a megyében összegyűjtött búzából készült, a történelmi magyar egyházak képviselői által megáldott kenyerekből részesülhetnek az ünneplő nagyváradiak. Ez egyben a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gondozásában működő, Bihar megyében az Érmelléki Gazdák Egyesülete által szervezett Magyarok Kenyere program partiumi, nagyváradi záróeseménye is. Ezt követően pedig az este fénypontjaként, és az ünnep alkalomhoz illő zárásaként a Szent László téren történelmi eseményre is sor kerül. Első ízben kerül bemutatásra ugyanis Nagyvárad főterén a kommunista diktatúra éveiben Romániában betiltott korszakos rockoperánk, a Szörényi Levente dalszerzésével és Bródy János szövegeivel 1983-ban bemutatott „István a király” eredeti felvétele, melynek vetítési jogát a szervezők megvásárolták. A részvétel mind a koncerten, mind pedig a vetítésen ingyenes lesz, ugyanakkor a vetítés esetében a járványügyi szabályok miatt csupán korlátozott számú ülőhely áll rendelkezésre. A helyfoglalás menetével kapcsolatban későbbi időpontban tájékoztatjuk az érdeklődőket.
A szervezők, vagyis az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Szent László Egyesület és a Magyar Polgári Egyesület a szigorú egészségügyi szabályok engedte létszámig terjedően valamennyi érdeklődőt szeretettel várnak. Az esemény kiemelt támogatója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Bethlen Gábor Alap.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük