Partiumiak Hódmezővásárhelyen

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete május 11-én, szombaton tanulmányutat szervezett a Hódmezővásárhelyre, a XXVI. alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra. Az ötvenfős csoport tizenöt települést képviselt, akik megismerkedhettek az állattartásban használt legújabb technológiákkal, ugyanakkor számos kikapcsolódást biztosító program közül válogathattak.

Az idei, XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár időpontja május 9–11. azaz csütörtök–péntek–szombat volt. A hideg esős idő ellenére már a megnyitón is nagyon sokan vettek részt. Szombat estig számos program várta a szakmabelieket és az érdeklődőket.

Évről évre egyre nagyobb kihívás az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megrendezése. Az Agrárminisztérium ebben az évben a vásárhelyi kiállítást az OMÉK-társrendezvénynek nevezte ki – jelentette be a megnyitón Antal Gábor, a rendező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is a rendezvény fontosságát méltatta, majd Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, államtitkár nyitotta meg az eseményt. – Ma már úgy tekintünk erre a kiállításra,  mint egy kiváló lehetőségre, ami méltóképpen tükrözi a magyar agrárium jellegét és aktuális képét. Ezen felül lehetőséget teremt a mezőgazdaság minden szereplőjének találkozására – hangsúlyozta.

Idén több mint 500 kiállító vesz részt a 17,7 hektáros területen megrendezett programon. A vásáron ezúttal is 50–60 ezer látogató fordult meg a három nap alatt.

A háromnapos rendezvényen jelen volt a magyar agrárium múltja és jelene, de kirajzolódott a jövő is, hiszen a XXI. század újdonságaival is találkozhattak az érdeklődők. A polgármester kiemelte, a mezőgazdaság szereplői számíthatnak a kormány és az Agrárminisztérium segítségére: a Vidékfejlesztési Programban közel 120 milliárd forintot különítettek el az állattartó gazdaságok beruházásaira, 43 milliárdot az agrár-környezetgazdálkodáshoz kapcsolódó feladatokra, 31 milliárd forintot az ökológiai gazdálkodás számára. 2019-ben több mint 19 milliárd forintot szánnak a sertéságazatra, 13 milliárdot a baromfiágazat állatjóléti támogatásaira.

A magyar mezőgazdaság jelentős része megjelent a vásárhelyi kiállításon, a szaporodásbiológiától az állatgyógyászatig, a tartástechnológián át a takarmányozásig minden – az állattenyésztéshez szükséges – szakterület képviselőit, a vetőmag előállítókat, műtrágya forgalmazókat, gépgyártókat, gépforgalmazókat, a különböző technikák és technológiák képviselőit meg lehetett találni a seregszemlén.

Szakmai konferenciákon, kerekasztal-beszélgetéseken, vadgazdálkodási bemutatókon vehettek részt az érdeklődők, de szó esett az állattenyésztési támogatásokról is az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

Az út jó hangulatban telt, egyben kiváló lehetőség volt megbeszélni, ki hogy áll a tavaszi munkálatokkal, hisz még javában tartanak a mezőgazdasági munkák a földeken.

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének fontos, hogy a mezőgazdászok részt vegyenek hasonló szakmai eseményeken, megismerkedve az új technológiákkal.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük