Pap Gábor művészettörténész és Szántai Lajos művelődéskutató tart előadást Nagyváradon

December 15-én 17.30 órás kezdéssel kerül sor a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Központ Múzeumtermében Pap Gábor “A lélek magyar formái – műveltségünk hat alappillére” című életműkötet bemutatására.  Az est folyamán Szántai Lajos méltatja a történelmi jelentőségű művet.

Szó lesz a Nagyszentmiklósi aranylelet együttesről, a Veleméri templom fénnyel íródott üzenetéről, a Szent Koronáról, a festett kazettás mennyezetekről és Csontváry Kosztka Tivadarról, a Napút festőjéről.

Pap Gábor művészettörténész embert próbáló vállalkozása a magyarság több mint ezer éves művelődéstörténeti horizontján vezeti keresztül az olvasót.

“Műveltségünk hat alappilére azonban nem csupán térbe és időbe kalauzolja el az érdeklődőt, hanem egyszersmind szent zarándoklatra is hív az emberi lélek világába. A több évtizedes kutatómunka után ebben a formában az olvasó asztalára most először letett hatkötetes művet akár számvetésként, vagy összegzésként is értékelhetnénk, ám az teljesen nem fedné a valóságot. Itt ugyanis többről van szó. Vallomásról. Vallomásról, mely képet rajzol elénk arról, hogy a művészet eszközeivel élve mit vallottak őseink értékekről, lélekről, világról és Istenről.“– (MJ)

Az előadásra való belépés díjtalan. A bemutatásra kerülő könyvsorozat a helyszínen 35.000 forintos (420 lejes) kedvezményes áron megvásárolható. Szeretettel vár minden érdeklődőt a rendezvény szervezője az Érmelléki Gazdák Egyesülete.

Boritókép: Gergely Szilárd

Total
22
Megosztás
Előző bejegyzés

Érmellék ízei és termékei vásár decemberben is

Következő bejegyzés

Nagyváradon mutatják be a Legyünk büszkék Érmellékre! – Érmellék nyelvi és népi értékei című könyvet

Total
22
Share