Nagyváradon mutatják be a Legyünk büszkék Érmellékre! – Érmellék nyelvi és népi értékei című könyvet

December 22-én, csütörtökön 17.00 órai kezdéssel kerül sor az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi, Kálvin János utca 1 szám alatt található Demokrácia Központjában a jelenleg Svédországban élő szerzőtárs Dr. Madarassy Enikő “Legyünk büszkék Érmellékre! – Érmellék nyelvi és népi értékei” című könyvének bemutatójára.

A kiadvány szerzője az erdélyi születésű Dr. Madarassy Enikő, aki jelenleg a Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társaságának az elnöke, a Stockholmi Magyar Ház Közösségnek alelnöke és a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének vezetőségi tagja.

A szerző meggyőz arról, hogy tájegységünk értékeinek megőrzése és továbbadása lelkiismereti kötelességünk! Az író szándéka szerint a könyv az Érmellék hatvannégy településének íródott, azonban természetesen ennél jóval szélesebb körű érdeklődésre tarthat és reméljük tart is majd számot, hiszen az Érmellék az egész Partiumi régió számára példaképül szolgáló tájegység. – Többek között ennek helyi hagyományairól, ránk maradt emlékeiről, tájszavairól és népzenei-, népmesei kincseiről szól ez az írás, amelynek nem titkolt célja hogy ne csak megismertesse, hanem megszerettesse velünk olvasókkal ezt a sokak által oly kevéssé ismert és sokszor alul értékelt kistérséget.

A könyv arra szeretné ösztönözni a tájszavakat még aktívan beszélőket, hogy használják bátran a régiók tájszavait és legyenek büszkék arra, hogy értékmentő szerepet töltenek be! A tájszavak ápolásának, megőrzésének és népszerűsítésének fontos szerepe volt a magyar nyelv kialakulásában és változatosságában is.

A könyv küldetése egy Mozgalom beindítása, mely alapján a Kárpát-medence minden régiójában legyenek összegyűjtve a tájegységek jellegzetes tájszavai és népi értékei, addig amíg még van kitől.

A könyv, mint a Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társaságának (SMKTT) a könyve jelent meg, kiadását támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, melynek kivitelezője a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Mint írtuk, a könyvet az érmellékieknek szántuk, de akit érdekel, e-mail formában megkaphatja a könyv PDF változatát, eziránti szándékukat jelezhetik az SMKTT alábbi elérhetőségén: albt.svedorszag@gmail.com

Szeretettel vár minden érdeklődőt a rendezvény szervezője az Érmelléki Gazdák Egyesülete.

Total
42
Megosztás
Előző bejegyzés

Pap Gábor művészettörténész és Szántai Lajos művelődéskutató tart előadást Nagyváradon

Következő bejegyzés

Indul az Érmellék ízei és termékei vásársorozat

Total
42
Share