Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…

Kedd délután az Érmelléki Gazdák Egyesületének (ÉGE) szervezésében a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem projekt keretében a Kárpát-medencei búzaösszeöntés mintájára először került sor a partiumi földek idei aranyának elegyítésére.

A gazdaszervezetek a „Részek” minden szegletéből Szalacsra hozták összeönteni a Teremtő kegyelemteljes ajándékát, az éltető „életet”, hogy az esemény szimbolikájával eleget tegyenek a Nemzeti Összetartozás Évének, valamint az „Egy kenyéren vagyunk” idei alapgondolatnak, ami mögött ott van az egész Kárpát-medencét országló nemzetünk, határokon innen és túl.

A szertartásra a Kéri Gáspár által megmentett szalacsi zsellérház udvarán került sor – ma tájházként őrzi őseink hagyományait, életvitelét –, ennél hitelesebb helyet aligha találhattak volna az eseménynek, amelyen megtisztelhették az idei karitatív kenyérnekvalót.

A ceremóniát Szabó János vezette, aki felvezetésül, az alkalomnak megfelelően elmondta Szilágyi István A kenyér című versét, majd Csomortányi Istvánnak, az ÉGE ügyvezető elnökének adta át a szót, aki a Kárpát-medencei karitatív búzagyűjtésbe való erdélyi bekapcsolódás történetéről, valamint a Magyarok Kenyere program tíz éves hagyományáról, jelentőségéről beszélt. Szót ejtett a július 31-i szarvasi (Békés megye) össznemzeti búzaösszeöntésről is, mely település, mint mondta, a történelmi Magyarország közepe, így a szervezők nem véletlenül jelölték meg ezt a helyet a szertartás lebonyolítására.

A szalacsi esemény egyik színfoltja a két évtizedes fennállását ünneplő Örökzöld Asszonykórus előadása volt, amely énekkar tőről metszett népdalokkal biztosította az esemény autentikus hangulatát.

A búzaösszeöntés szertartásán nyolc partiumi gazdaszervezet vett részt: a Tiszahosszúmezői Agráregyesület (Máramaros) képviseletében Hupka Félix, aki az EMGE-Szövetséget is reprezentálta egyben, a koltói Mara-Agro Egyesület Szaniszló József személyében, a Szilágysági Gazdák Egyesületének nevében Darabont Attila és Bákai Attila, a Szatmári Gazdák Egyesülete képviseletében Kui Attila Zsolt és Kiszner Csaba, az Érmelléki Gazdák Egyesülete részéről Ványi Attila és Oláh József, a Hegyközi Gazdák Egyesületének nevében Molnár Gellért és Borsi Levente, a Dél-Bihari Gazdák Egyesületének reprezentánsaiként Bunta Ervin és Antal Péter, a Belényes-vidéki Gazdák Egyesületének nevében pedig Gábor Hunor és Benedek Attila öntötte a közös „vékába” a kenyérnekvalót.

Történelmi egyházaink részéről a micskei Mihály Balázs római katolikus plébános, valamint a siteri Szomor Attila református lelkipásztor hirdette az evangéliumot és az igét, majd mindketten megszentelték, megáldották „a mi mindennapi kenyerünket”, ami ebben az esztendőben is az irgalmasságot hivatott szolgálni.

A szertartás a Himnusszal, illetve a székely himnusszal zárult.

A jubiláló Örökzöld Asszonykórusnak Csomortányi István, az ÉGE ügyvezetője, valamint Rencsik Ferenc szalacsi szervező egy-egy szál virággal, csokoládéval köszönte meg a közreműködést.

A ceremónia hivatalos részén túl Kéri Gáspár lángossal és sokéves „hegylevével” várta a majd százéves pincéjében a vendégeket, amely a tájházzal átellenben nyúlt be a domb alá. Az Érmellék ikonikus hagyományőrzője a rendezvény előtt és után bemutatta Szalacs monumentális épített örökségét, melyek szinte utcákká állnak össze, valamint saját restaurált „borőrzőit” is, amelyek által régió-szerte ismertté vált áldásos tevékenysége.

A késő délutánba nyúló rendezvény közös vacsorával ért véget. További fotók itt.

A rendezvény megvalósítását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük