Mezőgazdasági ösztöndíjakat adtak át a Felvidéken

Október 26-án, szerdán Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Karvai Mezőgazdasági Szaktanintézet és Kertészeti Középiskola dísztermében adta át a Földművelésügyi Minisztérium 2016/2017 tanévre szóló ösztöndíjait a tehetséges külhoni egyetemista fiatalok számára, akik magyar nyelven végzik tanulmányaikat.

A jelenlegi támogatási program keretében a tárca harmadik alkalommal részesíti ösztöndíjban a kiváló teljesítményt nyújtó külhoni fiatalokat. Összesen tizenegy (három erdélyi, két partiumi, két felvidéki, két vajdasági és két kárpátaljai) tanuló kap támogatást.

Tóth Katalin hangsúlyozta, hogy az ösztöndíjak anyagi fedezetének biztosítását a minisztérium a kapcsolatrendszerébe tartozó gazdaszervezetek közreműködésével valósítja meg, ezzel is összekapcsolva az egyetemet, a diákokat és az érdekeiket képviselő helyi szervezeteket.

Mint elhangzott, Magyarország Kormányának alapvető célkitűzése, hogy a magyarlakta tájak, falvak és kistérségek versenyképessé váljanak. E jelenleg is zajló nagy ívű átalakuláshoz nélkülözhetetlen a szakértelem és a szaktudás, melynek a mezőgazdasági szereplőkhöz történő eljuttatásában, a képzettségi színvonal emelésében kiemelt szerepe van a határon túli magyar egyetemeknek is.ermelleki-gazdak-egyesulete-felvidek-osztondij

Az idei évtől kezdődően tehát az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) és a szaktárca közötti megállapodás értelmében a marosvásárhelyi Sapientia mellett a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Partiumi Keresztény Egyetemre kihelyezett Mezőgazdasági Mérnök szakának két harmadéves hallgatója részesül ösztöndíjban.

A rendezvény keretében az eseményt szervező Gazda Polgári Társulás elnöke – aki az iskola igazgatója is egyben –, Varga Péter köszöntötte a megjelenteket, majd körbevezette a vendégeket az iskola területén és bemutatta annak működési irányelveit. Az intézményvezető többek között elmondta, hogy az iskolában a virágkötő szak mellett asztalos, szakács és felszolgáló szakok is működnek – magyar nyelven, ami Szlovákia tekintetében egyedülálló. Ahogy azt a résztvevők is láthatták, az elméleti tudás mellett nagy hangsúlyt kap a szakmai gyakorlat is. Az intézmény saját üvegházzal (dísznövénytermesztés), jól felszerelt konyha és asztalos műhellyel rendelkezik, ahol hasznos szakmai tapasztalatokat szerezhetnek a diákok. Varga Péter bemutatta továbbá az iskola gyümölcsösét, szőlőskertjét, valamint beszélt a tervezett beruházásokról is.

Ezt követően került sor az ösztöndíj szerződések hivatalos aláírására, amelyen az ÉGE részéről jelen volt Csomortányi István ügyvezető, Laskovics István titkár, valamint a két ösztöndíjat nyert hallgató is.

Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük