Szent Márton-napi vásár érmelléki ízekkel

A hideg szeles idő ellenére november 13-án, vasárnap sok érdeklődőt vonzott a nagyváradi Magnólia parkban lebonyolított Szent Márton-napi vásár, ahol az érmelléki márka megteremtői a tájegység ízeit és termékeit mutatták be.

Annak ellenére, hogy Szent Márton havat és hideget hozott az árusokra és portékáikra, 17 piaci sátor sorakozott fel a sétányokon, ahol a régióra jellemző mezőgazdasági és kézműves termékeket, élelmiszereket, borokat, hidegen sajtolt olajtermékeket, hagyományos módon készített teljes kiőrlésű lisztféléket kínáltak az érmellékiek, hegyköziek, szatmáriak. Gazdag választék volt méztermékekből, gyümölcsökből és zöldségfélékből, házi szörpökből, különböző fűszerekből és lekvárokból, savanyúságokból, mézeskalácsból, népi motívumokkal díszített csecsebecsékből, natúr szappanokból és illatszerekből is.

A bőséges felhozatalt a tavalyihoz hasonlóan Havrán Gábor és Tolvaj Ella (Hegyközszentmiklós), a Heit család (Bihardiószeg), Hegedűs Attila (Érmihályfalva), Lugosi András (Csenger – Magyarország), Kovács Attila (Hegyközújlak), Bíró Anett (Hegyközcsatár), Tica Beatrice (Síter), Mateut József (Csokaly), Bányai Levente (Érsemjén), Jakó Jolán (Érmihályfalva), Püsök István (Székelyhíd), Lajos István, Nezezon Enikő, Sályi Róbert, Sályi Panna, Kállai Karola, Nagy Kasza Noémi, Székely Róbert és Boda Méhészet (Szatmárnémeti) biztosította.

A szatmárnémeti termékek az Aranykapu Kulturális Egyesület által vesz részt hasonló termékbemutatókon a Partium, illetve Kelet-Magyarország különböző településein. A résztvevők elmondták magukról, hogy fontosnak tartják a térség még élő kézműves hagyományainak megismertetését, népszerűsítését. Ugyanakkor az egyesület a helyi kézművesek, népi iparművészek által készített dísztárgyak, különleges mézek, mézes finomságok, házi készítésű szappanok és natúrkozmetikumok bemutatására is lehetőséget teremt.

A hegyközszentmiklósiak egyik különlegessége a Napfény Ereje Termékcsalád (Havrán Gábor és Tolvaj Ella). Mint mondták, családi vállalkozásukat azzal a céllal indították, hogy a kistermelőként megtermelt javakat tovább feldolgozva finom és egészséges termékeket hozzanak létre. Számukra a legfontosabb a környezettudatosság, a tájegységen honos növények termesztése (hagyományos tájfajták újraéltetése), a vegyszermentes gazdálkodás folytatása és meghonosítása. A feldolgozott alapanyagok nagy részét maguk termelik, a többit pedig gondosan válogatott forrásokból igyekeznek beszerezni. Az alkalmazott technológia egyszerű, hagyományos, kézműves jellegű.

Az érmelléki borokat a Heit és a Hegedűs Pincészet népszerűsítette, a fűszerpaprikát és a házi módszerekkel készített savanyúságokat Bányai Levente. De lehetett vásárfiát hazavinni az immár híres létavértesi (Magyarország) tormakészítményekből is, amelyet szintén a Heit család állít elő.

A vásár egyik kuriózuma lett volna egy régi magyar szarvasmarhafajta (szürkemarha) bemutatása is, ám ezúttal Szent Márton nem szolgált a köpönyegével, így a látványosságot a hideg időre való tekintettel egy másik időpontra programozták a szervezők. Hasonlatosan a gyermekek kedvenceit, a pónilovakat is, amelyeket természetesen meg is lehet majd ülni, ha az idő engedi.

A látogatóknak tehát idén is bőven akadt választék, vásárfia nélkül kevesen tértek haza, annál is inkább, mivel a termékek között bőven akadt karácsonyi ajándéknak való is.

A búzavirág védjegye alatt zajló vásárt és bemutatót idén is az Érmelléki Gazdák Egyesülete szervezte, támogatta a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül.

Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük