Megérkeztek az árvaházakhoz az első lisztadományok

Mint ismeretes, a Pécsről indult Magyarok Kenyere jótékonysági program magyar gyermekeket segítő karitatív szervezeteket támogat, nem csak Magyarország területén, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta részeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtöttek össze, s az így felajánlott termés egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatták, illetve juttatják el a rászoruló intézményekhez. Az akció keretében sütötték meg az augusztus 20-i budapesti Szent Jobb Körmenet öt kilogrammos kenyerét is. Augusztus utolsó hétvégéjén pedig az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi irodájában, az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) „kenyérkiosztó” ünnepségén 26 darab, egyenként ötkilós kenyeret adtak át azon Bihar megyei települések egyházközségeinek, mely települések búzaadományaikkal hozzájárultak a programhoz.

Az ajándékba adott kenyerek a református gyülekezetekben úrvacsora gyanánt szolgálnak, ez által a magyar közösségek is részesülnek – ha csak jelképesen is – a nemzet kenyeréből. Mint azt már említettük, nem csak református gyülekezetek, de több római katolikus közösség is kapott a megszentelt kenyérből, köztük a nagyváradi Szent László plébánia is.

Idén a Bihar megyei gazdák (az Érmelléki Gazdák Egyesülete és a Dél-Bihari Gazdák Egyesülete) 4,58 tonna búzát adtak össze, amelynek megőrlése során 2,6 tonna lisztet nyertek. A napokban ebből a mennyiségből került kiszállításra intézményenként 300 kg liszt a micskei Sámuel szociális bentlakás, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett nagyváradi Szent Angéla gyermekmenhely részére. A következő napokban a többi árvaházaknak is eljuttatják a rájuk eső adományrészt.

A lisztet az érmihályfalvi Gazsi Malom őrölte meg – bérmentve –, mely gesztusért köszönet illeti a tulajdonost. Ugyanakkor köszönet illeti azokat a bihari gazdákat, gazdaegyesületeket is, akik az önzetlen adakozás mellett a begyűjtéssel és a szállítással is hozzájárultak az akció sikeréhez, gördülékeny lebonyolításához. A liszten kívül az Érmelléki Gazdák Egyesületének egyik tagja saját gyümölcsöséből 100 kilogramm almát is adományozott az otthonoknak, a gyümölcsrakomány a Polgári Egyesületen keresztül jutott célba. Az adományokat Csomortányi István, az ÉGE ügyvezető elnöke, valamint Nagy József Barna, a Polgári Egyesület elnöke szállította ki az intézményeknek.

A Magyarok Kenyere program minden bizonnyal jövőre is folytatódik majd. A Bihar megyei gazdaegyesületek a „sok millió búzaszem, egy nemzet” – jelszó alatt a következő esztendőben is csatlakoznak e nemes kezdeményezéshez, mely valódi tartalommal bíró bizonyságtétel arról, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok valamennyien egy nemzettest részei.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük