Kárpát-medencei összefogás fórum volt Budapesten

Kárpát-medencei összefogás fórumot tartottak a hét elején, ezúttal Budapesten, amelyen az EMGE-Szövetség tagszervezetei, valamint az Érmelléki Gazdák Egyesületének nyolc tagja is képviseltette magát. A delegációt Csomortányi Isván ügyvezető vezette.

A magyar kormány elfogadta a Kárpát-medencei Falugazdász Programot, amelynek révén a mostani 41-ről 100-ra nő majd a Kárpát-medencében tevékenykedő falugazdászok száma – jelentette be a földművelésügyi miniszter a keddi fórumon, Budapesten.

Fazekas Sándor a VI. Kárpát-medencei összefogás fórumon, elmondta: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelten fontosnak tartja az anyaországi és a külhoni magyar gazdák közötti együttműködés támogatását, a kapcsolatépítést és a tudástranszfert.

Hozzátette: a falugazdászok a pályázatokhoz és az állami alapokhoz való hozzáférésben, a magyarországi ügyekben való eligazodásban segítenek a határon túli magyar gazdáknak. A miniszter szerint az elmúlt időszak egyik legfontosabb eredménye a külhoni magyar gazdaságfejlesztési programok elindulása, amelyek keretében több mint 100 milliárd forint forrás jutott a határon túli magyarok lakta területekre. Az új lehetőségekkel főként a határon túli mezőgazdasági termelők és élelmiszer-előállítók éltek – mondta.

Emellett a falugazdászok munkájukkal támogatják az érvényesülést a szülőföldön, a vállalkozások megerősödését, továbbá az agrárium nyújtotta munkalehetőségek vonzóbbá tételét a határon túli fiatalok körében.

A tárcavezető arra is emlékeztetett, a jövő érdekében ki kell aknázni a Kárpát-medence agrárgazdaságában rejlő összes potenciált, hogy kialakulhasson egy egységes gazdálkodási tér azon magyar közösségek összefogásával, amelyek felismerték az együttműködés adta perspektivikus lehetőségeket.

Fazekas Sándor kitért arra is, a Kárpát-medencei falugazdász hálózat fejlesztését több mint 400 millió forintos forrás segíti. A cél az, hogy helybeli falugazdászok végezzék a munkát, akik a szükséges szakismeret mellett a helyi sajátosságokat is ismerik. Most mintegy 20 magyar határon túli gazdaszervezettel írt alá a Földművelésügyi Minisztérium együttműködési megállapodást, de a tárca mintegy 50 külhoni magyar gazdaszervezettel van kapcsolatban és mintegy 50 ezer gazda érhető el ezen a kapcsolati hálón keresztül.

A Falugazdász Program keretében az együttműködési megállapodást az Érmelléki Gazdák Egyesülete nevében Csomortányi István írta alá, aki a maga során elmondta, hogy fő feladatuk a családi gazdaságok támogatása, hiszen a nagy agrárvállalatok amúgy is túl sok előnyhöz jutnak a kisebb gazdaságokkal szemben, vagy akár azok kárára is. Egyúttal megköszönte, hogy a minisztérium nem hagyja ki az iduló programból Bihar megyét sem, illetve, azért is köszönetet mondott, hogy az Érmelléki Gazdák Egyesülete kezdhette el itthon ezt a fontos munkát.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára felidézte: tizenhárom évvel ezelőtt magyar emberek úgy hajtották álomra fejüket, hogy veszélyben látták mindazt a kapcsolatrendszert, amely a nemzettársakat összeköti határon innen és túl. Most azért lehet ezt a fórumot is megtartani, mondta, mert nem a rombolás, hanem az összetartozás kerekedett felül, „nem hagytuk, hogy nemzetünk családja széthulljon”.

Az oktatás és kultúra után a gazdaság területén is elkezdődött az egységes térben gondolkodás. Közös célok fogalmazódtak meg és elkezdődött azok megvalósítása is. Az anyaországi és a külhoni magyar gazdaszervezetek ebben a folyamatban élen jártak. Hozzátéve: ennek alapján más gazdasági területen is megkezdődött az együttműködés: „Mi számítunk önökre, önök számíthatnak ránk” – mondta az államtitkár.

Tóth Katalin, az FM nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes-államtitkára arról beszélt, hogy az összmagyar gazdatársadalom együttműködésének erősítése érdekében a Kárpát-medencei Falugazdász Program mellett számos oktatási, képzési és a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok élénkítését szolgáló program is fut, amely a közös munkát hivatott támogatni – közölte a helyettes államtitkár.

A fórumon a Falugazdász Program részletes bemutatását követően a résztvevő külhoni gazdaszervezetek is elmondhatták véleményüket, észrevételeiket, majd a délután folyamán szakmai előadások következtek, amelyeket szintén közös vitára bocsátottak.

Délután került sor Herendi Gábor Kincsem című filmjének vetítésére is, mely alkotás fontos eszköz lehet a lovak szeretetének és a lovassportok népszerűsítéshez. A vacsoránál a bihardiószegi Heit Lóránd és zenekara muzsikáltak, valamint a Heit pincészet és a karancsi (Horvátország) Szabó pincészet borai biztosították a jó hangulatot.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük