Magyar ösztöndíj a nagyváradi agrárhallgatóknak

A Kárpát-medencei anyanyelvi oktatás és képzés a szülőföldön történő érvényesülés záloga – emelte ki Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen tartott ösztöndíj átadó ünnepségen.

Az ösztöndíj átadó ünnepség első alkalommal zajlott Nagyváradon, ezt megelőzően a délvidéki Zentán, utána Marosvásárhelyen, tavaly pedig a felvidéki Karván lett megszervezve.

Az ösztöndíj átadó ünnepségen Csomortányi István köszöntötte az egybegyűlteket – mint elmondta, a kihelyezett agrármérnöki képzés kiemelten fontos, hiszen olyan szakemberek kerülnek ki, akik a falugazdászi feladatot is el tudják látni – ők eddig két falugazdászt alkalmaztak a végzett hallgatók közül.

Dr. Komlósi István, a Debreceni Egyetem mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási karának dékánja elmondásából kiderült, a nagyváradi levelező tagozatú agrármérnöki képzésre az idén negyvenen iratkoztak fel, jelenleg 109 hallgatója van a PKE-en működő kihelyezett szaknak

Dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora az egyetem nevében köszöntötte az esemény résztvevőit, s több határon túli felsőoktatási intézmény nevében jelentette ki: az anyaországnak olyan felelős politikája van, mely konkrét segítséget nyújt a kisebbségi létbe szakadt magyarság megerősítésében, ezen belül a gazdatársadalom tudatos építésében – mely igen nagy jelentőséggel bír a szülőföldön való megmaradás szempontjából.

Tóth Katalin beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország Kormányának alapvető célkitűzése a magyarlakta tájak, falvak és kistérségek versenyképességének elősegítése, hogy ez által a vidék a nemzet motorja legyen. E jelenleg is zajló nagyívű átalakuláshoz nélkülözhetetlen a szakértelem és a szaktudás, melyek a mezőgazdasági szereplőkhöz történő eljuttatásában, a képzettségi színvonal emelésében kiemelt szerepe van a határon túli magyar egyetemeknek.

Az agrártárca helyettes államtitkára az oklevelek ünnepélyes átadását követően arról is szólt, hogy a hallgatók támogatása a külhoni agrártársadalom megmaradása, a generációváltás és a magyarság szülőföldön maradásának szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. A Kárpát-medencei magyar gazdálkodókkal és iskolákkal folytatott párbeszéd során egyértelművé vált, hogy a határon túli mezőgazdaság és vidékfejlesztés versenyképességének megalapozásához elengedhetetlen az anyanyelvű képzéseket segítő programok életre hívása. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze a határon túli és magyarországi agrárképzést nyújtó, közép- és felsőfokú iskolák közötti kapcsolatok folyamatos erősítése, elősegítve ezáltal a hosszú távú együttműködésüket.

Beszéde zárásaként a helyettes államtitkár megjegyezte, hogy mindannyiunk közös érdeke a külhoni magyarság szellemi, gazdasági, kulturális megerősödése, melyhez a magyar kormány – a lehetőségeihez mérten – a jövőben is minden támogatást megad.

Az idei tanévben immár negyedik alkalommal nyújt a Földművelésügyi Minisztérium ösztöndíjat a kiváló teljesítményt nyújtó Kárpát-medencei fiataloknak. 2017-ben ennek a lehetőségnek köszönhetően 16 tanuló részesülhetett anyagi támogatásban.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete a Partiumi Keresztény Egyetemen működő kihelyezett debreceni agrármérnöki szakra beiratkozó elsőéves fiatalok közül választhatott ki két hallgatót, az elküldött motivációs levél alapján.

Sütő Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük