Épülnek a Csallóköz és Érmellék gazdái közötti kapcsolatok

A felvidéki Gazda Polgári Társulás meghívására a helyi termékek népszerűsítésének céljával, december 8-án, a délutáni órákban szervezett előadáson vett részt Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezetője.

A csallóközi Gútán, a helyi tájházban helyet kapott eseményt Pikáli Róbert, a Magyarok Kenyere program felvidéki koordinátora nyitotta meg, majd Varga Péter, a felvidéki egyesület elnöke vette át a szót, aki részletesen bemutatta a helyi termékek és kistermelők jogi és piaci helyzetét. Mint elmondta, sajnálatos módon Szlovákia korántsem fordít akkora figyelmet a mezőgazdasági termelésre, mint ahogyan azt más térségbeli országban teszik, és habár a rendszerváltás előtt a felvidék síkvidéki részei látták el élelmiszerrel az akkori teljes Csehszlovákiát, elfogadható megélhetést adva ezzel a helyi magyarságnak is, mára Szlovákia komoly élelmiszer importra szorul. A hallgatóság soraiból sokan jelentették ki, hogy ez nem véletlen, ezzel arra utalva, hogy a mezőgazdasági termelők nagy része magyar nemzetiségű és ezért nem tekintik államérdeknek a mezőgazdaság fejlesztését. Az is elhangzott, hogy olyannyira kedvezőtlen a helyzet, hogy az uniós forrásokból adott területalapú és egyéb támogatások mértéke még a romániaiaknál is kisebbek. A kilátástalan helyzetből való kitörés egyik lehetősége az lenne, ha sikerülne a jó minőségű helyi termékeket szélesebb körben értékesíteni és ennek első lépéseként a helyi kistermelők számára szervezett piacok és vásárok adnának teret. Varga Péter elmondta, hogy létrehozták az „Dunanamente Eredeti Termék” márkanevet, illetve, hogy most ennek a márkanévnek a széleskörű elfogadtatása következik.

Ehhez kapcsolódva Csomortányi István az ÉGE által sokadik ízben megszervezett Érmelléki Ízek Vásárát mutatta be, a kezdeti nehézségektől égészen a legutóbbi alkalmakig, amikor már Nagyvárad főterén, a Szent László téren sikerült helyet adni az érmelléki termelőknek. Elmondta, hogy nem kell csodára várni, és ha a hatalom nem is érdekelt a helyi termelők boldogulásában, ha egyes polgármesterek ellenségesek is, akkor is el kell kezdeni a munkát, hiszen a jóminőségű helyi termékekre egyre nagyobb az igény és a gazdák boldogulását a politikusok sem akadályozhatják meg. Beszámolt arról is, hogy létrejött a Minőségi Érmelléki Termék márkanév, melyet a kék, búzavirágot ábrázoló logóval bocsájtanak a termelők rendelkezésére. Fontos előrelépés, hogy már szervezik a partiumi és az erdélyi kézműves élelmiszertermelők közös vásárát és dolgozzanak azon, hogy Nagyváradtól Marosvásárhelyig egységesen is meg tudjanak mutatkozni.

Az eseményen jelen volt Samu István, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) országos elnökségi tagja, aki szintén a szemléletváltás szükségességét és a megújulás fontosságát hangsúlyozta, egyúttal segítségét is felajánlotta a helyi vásárok szervezéséhez.

A hozzászólások során elhangzott, hogy hasznos lenne létrehozni a Vágmelléki Gazdák Egyesületét is, illetve, hogy a két térség, az Érmellék és a Vág-mente gazdái sokat tanulhatnak egymástól.

Az eseményt baráti hangulatú kötetlen beszélgetés zárta, ahol jóféle helyi készítésű házi füstölésű hústermékeket, hurkát, kolbászt és a melléjük felszolgált érmelléki borokat kóstolhatták meg a jelenlévők.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük