Idén a Hegyközből indult útnak a partiumi búza a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepére

A magyar történelem kiemelkedő fontosságú, a nemzet egységének egyik jelképes helyszínén, Ópusztaszeren került sor idén augusztus hatodikán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Magyarok Kenyere Alapítvány Magyar Örökség díjas „Magyarok Kenyere Program – 15 millió búzaszem” elnevezésű eseményére. Az eseményen Bihar megyét is képviselték.

A nagyszabású eseményen az alkalomhoz illő ünnepi műsor, majd a köszöntők után került sor a Kárpát-medence minden pontjáról érkezett búza jelképes összeöntésére, valamint a Délvidékről érkezett kovász, a Parajdról származó só és a Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásából hozott víz elhelyezésére, ezt pedig az összeöntött búza ökumenikus szertartás keretében történő megáldása koronázta meg. Az eseményen a Bihar megyeieket, és az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetségét Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke képviselete, aki a partiumi gazdák, így többek mellett, az Érmelléki Gazdák Egyesületének jelképes búzaadományát vitte az ünnepségre.

A mezőgazdaság hazánk sikerágazata, gazdaságunk újraindításának egyik fontos motorja. Van mit ünnepelnünk ma. Ünnepelni nemcsak a búzaösszeöntést és az új kenyér alapját képező terményt kell, hanem az összefogást, az együtt gondolkodást, a közös szellemiséget – emelte ki a rendezvény díszvendége, Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese. A köszöntések rendjén Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: – A gazdatársadalomban mindig is jelenlévő segítő szándéknak szervezett keretet ad a Magyarok Kenyere program, ami egyúttal a nemzeti szolidaritásnak is kiváló példája. Büszkék lehetnek a magyar gazdák – határon innen és túl is – arra, hogy évről évre újra meg újra példát mutatnak emberségből.

Az ópusztaszeri ünnepség a Kárpát-medence valamennyi magyarok lakta területén zajló búzagyűjtés és az ezeket lezáró helyi összeöntő ünnepek főeseménye. A karitatív program immáron hét ország, sok ezer gazdájának mintegy 1100 tonna búzaadományát, illetve az abból készült lisztet juttatja el a szükséget szenvedőkhöz. A közös cselekvés és a magyarság összetartozásának fontos jelképévé vált, hogy immár évek óta az összeöntött búzából készül az Államalapítás ünnepén, augusztus 20-án, a Szent István-bazilika előtti Szent Jobb Körmenet új kenyere is.

Idén a Bihar megyei összeöntési ünnep helyszíne Siter volt

A program Bihar megyei központi eseményére augusztus elsején, a Hegyközben került sor. A gyűjtés partiumi munkáját hét éve szervező Érmelléki Gazdák Egyesülete idén a Partiumi Búzaösszeöntési Ünnep helyszínéül a siteri református műemléktemplomot, illetve annak festői szépségű és elhelyezkedésű kertjét választotta, ahol három megye öt gazdaegyesületének képviselői, a meghívott vendégek, előadóművészek és az érdeklődő sokaság jelenlétében adtak hálát a jó termésért.
Az esemény fő célja ezúttal is az összetartozás, a közösen gondolkodás és cselekvés érzésének elmélyítése volt, a rendezvény keretei között is köszönetet mondva a gondos partiumi magyar gazdáknak, akik idén újból kitettek magukért és bőkezűen adományoztak búzát a nemes célra. Helyi hagyománnyá vált, hogy a nagyváradi augusztus 20-i ünnep alkalmával megszentelt és megáldott, majd a jelenlévők között kiosztott új kenyeret is az így összegyűlt közös búzából őrölt lisztből sütik, mely eseményre idén is sor kerül majd.

A siteri búzaösszeöntési ünnep délelőtt 11 órakor református istentisztelettel vette kezdetét, igét Szomor Attila lelkipásztor hirdetett. Az istentiszteletet követően a templom kertjében Bíró Ferenc Sándor, Hegyközcsatár község polgármestere, valamint Laskovics István falugazdász köszöntötték a megjelenteket, ezt követően egy rövid kulturális program keretében Szerefi Ilona énekes alkalomhoz illő népdalokkal emelte az esemény színvonalát, majd Róka Szabolcs lantművész játékát hallgathatták meg a résztvevők. Az összeöntés előtti program zároakkordjaként Paniti Antónió Móra László alkalomhoz illő versét szavalta el.

A búzaösszeöntés ünnepélyes nyitóaktusát az Érmelléki Gazdák Egyesülete képviseletében Havran Gábor egyesületi elnök és Ványi Attila gazdálkodó végezték el, majd egymást követően a Hegyközi Gazdák Egyesülete, a Szatmári Gazdák Egyesülete, a Szilágysági Gazdák Egyesülete, valamint a Dél-Bihari Gazdák Egyesülete képviselői öntötték hozzá az általuk képviselt gazdák adományát a közöshöz. Az így összeadott „életet” Szomor Attila lelkipásztor áldotta meg. A felemelő ünnepség méltó zárásaként újabb alkalomhoz illő dalok hangzottak el a meghívott művészek előadásában, majd szeretetvendégséggel, és kötetlen beszélgetéssel ért véget az ünnepség.

Total
0
Megosztás
Előző bejegyzés

Érmellék ízei és termékei vásár lesz Margittán

Következő bejegyzés

Augusztus 20-án ismét együtt ünnepelhet Várad magyarsága

Total
0
Share