Mezőgazdászok tanácskoztak nagyváradon

A nagyváradi DoubleTree by Hilton szállodában szombaton került sor az I. Nagyváradi Mezőgazdász Konferenciára a Kárpát Régió Üzleti Hálózat nagyváradi irodájának és az Érmelléki Gazdák Egyesületének szervezésében. A találkozó ötletgazdáit többek között az vezérelte, hogy alkalmat biztosítsanak az erdélyi falugazdász program keretében megalakult szakmai szervezetek és egyesületek számára a bemutatkozásra és más szervezetekkel való egyeztetésre.

Király Csaba, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat váradi irodavezetője házigazdaként köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Mátis Jenő, az Erdélyi magyar Nemzeti Tanács (EMNT) gazdasági ügyekért felelős alelnöke kapott szót, aki több olyan, az erdélyi gazdákat érintő aktuális jelenségre hívta fel a figyelmet, amelyek jelenleg már-már megoldhatatlan buktatók az erdélyi gazdálkodók életében, mint például a januártól életbe lépő földvásárlást módosító törvény.

Az erdélyi magyar gazdálkodók a Mikó Imre-terv révén juthatnak támogatásokhoz, amely a magyarországi Széchenyi-terv jóvoltából próbálja segíteni az anyaországon kívül élő magyar gazdálkodókat. Ezt követően szót kapott Csomortányi István, aki az Érmelléki Gazdák Egyesületének képviseletében szólalt fel. Több téma merült fel már a konferencia elején, így szó esett a Ponta-kormány gazdaellenes politikájáról, az erdélyi agrárium, élelmiszergyártás, erdő- és vadgazdálkodás helyzetéről.

Három magyarországi előadó is érkezett a mezőgazdász konferenciára: dr. Torda Márta, a Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok főosztályának vezetőhelyettese, dr. Hancsók Szabolcs és Ötvös Károly kárpát-medencei referensek. A magyarországi vendégek több lehetőséget és helyzetismertetést mutattak be, ugyanis mint ezt Torda Márta találóan megfogalmazta,

az önfenntartó magyar gazdálkodás egyik alaptétele mind Magyarországon, mind Erdélyben az kell legyen, hogy elérjék, „a paraszt, nem a múlt utolsó, hanem a jövő első embere legyen”, visszaadva ezzel a mezőgazdasággal foglalkozók megbecsülését a társadalomban és nem utolsósorban kialakítani egy önellátó, a kis- és középgazdálkodást segítő agrárrendszert.

 

Érmelléki Gazdák Egyesülete

Total
0
Megosztás
Előző bejegyzés

Plakátok

Következő bejegyzés

Feléledőben a gazdálkodói önszerveződés az Érmelléken

Total
0
Share