Érmelléki falugazdászok a hajdúnánási ökológiai konferencián

Március 8-10. között színvonalas ökológiai és a biogazdálkodási konferencia zajlott Hajdúnánáson. A szakmai eseményen az Érmelléki Gazdák Egyesületének három képviselője is részt vett, akiknek lehetőségük nyílt látogatást tenni a tradicionális gazdálkodásáról híres Kendereskertben is.

A háromnapos szakmai rendezvény házigazdája Szólláth Tibor polgármester, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke volt.

Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár pénteki megnyitó beszéde után különböző szakmai előadások hangzottak el a fejlesztéspolitika irányvonalairól, a gyomszabályozásról, a mikrobiológiai technológiáról, ami a termés biztonságát, és a termőtalaj minőségét befolyásolja, a növény igénye szerinti tápanyag gazdálkodásról, valamint az agroökológiai módszertanról.

Szombaton folytatódtak az expozésorozatok az ökológiai növénytermesztés gyakorlati kérdéseiről, a gabonafélék termeszthetőségéről az ökológiai gazdálkodásban, növényvédelmi aktualitásokról a kalászosok ökotermesztésében, az ökológiai gyümölcstermesztésről, valamint a biogazdálkodás különleges előírásairól és gyakorlati lehetőségeiről.

Majd minden előadáson elhangzott a biogazdálkodáshoz szükséges, szerves anyagokban gazdag jó termőtalaj fontossága is, amely biológiailag aktív, valamint Ph-értéke és lazasága is ideális kell, hogy legyen – azaz a jó humusz az ökogazdálkodás lelke.

Szintén a szombati nap folyamán került sor a hajdúnánási Kendereskert meglátogatására is. A Kendereskert Hajdúnánás határában található, ahol a hagyományos háztáji gazdálkodás, a magyar őshonos állatok, a pásztorkodás hagyománya, valamint a pásztorélet ősi motívumai kerültek bemutatásra.

A konferencián többek között a Szent István Egyetem és a Debreceni Egyetem oktatói, és tanárai voltak az előadók.

Szólláth Tibor hajdúnánási polgármester (balról) és Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke, aki megtisztelte jelenlétével a konferenciát.

Vasárnap délelőtt a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület közgyűlésére is sor került, amelyet Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke nyitott meg. Az eseményen a gazdák, illetve a nem mezőgazdasággal foglalkozók közül többen is aláírták azt a petíciót, melyet az agrártámogatások csökkentése és az Európai Unió közös agrárpolitikai forrásainak migrációs célokra történő átcsoportosítása ellen indítottak.

A három napos eseménynek a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ adott otthont. Partiumból az Érmelléki Gazdák Egyesületének küldöttsége volt jelen, mellettük Székelyföld is képviseltette magát. A konferenciát a Székely Szabadság Napja tiszteletére a székely himnusszal indították.

Utóbbi delegációkkal kapcsolatban mind Jakab István, mind Szólláth Tibor kiemelt fontosságúnak tekintette a külhoni gazdaszervezetekre kiterjesztett falugazdász hálózatot és az Agrármisztériummal való közös együttműködést. További képek itt láthatók.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük