Határtalan Kárpát-medencei borkóstolón voltak az érmellékiek

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) követően az Érmelléki Gazdák Egyesülete a Határtalan Kárpát-medencei borkóstolón vett részt, ahol a bihardiószegi Heit Pincészet és az érmihályfalvi Hegedűs Péncészet boraival voltak jelen. A borok mellett a hegyközszentmiklósi Havran Gábor és Tolvaj Ella kézműves termékei is részt vettek. Ugyanakkor közszemlére tehették ezúttal is a Kéri Gáspár által átmentett régi tájjellegű borászati eszközökből összeállított anyagot is.

Kóstoló a Heit-borokból

A rendezvény elején a kiállítók, a támogatók, valamint az együttműködő partnerek aláírták a Bormedence Hitvallását, amelynek célja, hogy segítse a Kárpát-medence magyar borászai közötti tapasztalatcserét, a szakmai ismeretek bővítését, a későbbiekben további együttműködést, támogatásokat is.

Hegedűs Attila előadása

A Bormedence 2017. egy olyan egyedülálló és különleges rendezvény, amely december 8-án, idén első alkalommal közel 50 kiállító közreműködésével az Olasz Kultúrintézet patinás épületébe mutatta be a Kárpát-medence sokszínű borkultúráját. A Nemzeti Múzeum szomszédságéban, a régi képviselőház épületében helyet kapott hagyományteremtő rendezvényen az érdeklődők a hat magyarországi régió borai mellett, számos külhoni borvidéket is megismerhettek. A díszvendégek pedig idén a tokaji Abaújszántó és a partiumi Érmellék voltak.
A vendégek a sétálókóstolón megízlelhették a hagyományos borfajták karakteres zamatát, miközben csemegézhettek a híres torockói sajtból, az udvarhelyi kolbászból, illetve az édes felvidéki mákos finomságokból. A kóstoló végén pedig a Csíki sör volt az est pikantériája.
A Bormedence kiváló alkalom arra, hogy az anyaországi és a külhoni borászok tapasztalatot cseréljenek, szakmai megbeszéléseket folytassanak. Magyarország és a határon túli magyar területek ismert borászatai mellett, még kevésbé ismert, de úgyszintén kiváló borászokat is vendégül láttak. A délután folyamán egy szűk körű, zárt találkozón a résztvevők átbeszélték az eddigi és jövőbeli Kárpát-medencei együttműködéseket, az egyes régiók eltérő fejlődési modelljeit, a kerekasztal-beszélgetés anyaországi és a külhoni előadói lehetőségeket, tennivalókat vitattak meg.

A Kárpát-medence tulajdonképpen egy kiterjedt borvidék – a világ talán egyetlen olyan egybefüggő területe, amely szinte teljes egészében alkalmas, borkészítésre. Olyan akár egy medence, amelyről a Bormedence rendezvénysorozat is nevét kapta.
Magyarországon hivatalosan elfogadott 150 borszőlő-fajtából 93 hagyományos fajta (legyen az őshonos, hazai keresztezésű vagy regionális), és az összes szőlőterület közel kétharmadát teszik ki, azonban sok esetben viszonylag kevés ismeret forog róluk a köztudatban.

A Hegedűs Pincészet jellegzetes borai

Ennek javítása érdekében a Bormedence boregyetem keretében két mesterkurzust is szerveztek, ahol a vendégek betekintést nyerhetnek a furmint és a bakator világának rejtelmeibe. A bakator egyike a legkiválóbb magyar szőlőfajtáknak, mely főképpen Érmelléken volt elterjedve, ahol eredeti, ott keletkezett ősi magyar szőlőfajtának tartják. A bemutatót a Bakator Szövetség alapítói tartják – Érmellék mellett Badacsony, Kárpátalja, Somló, Szatmár-hegyalja és Szerémség csodás borain keresztül. A héjon erjesztett bakatorról Heit Loránd tartott expozét.

A díszvendégeknek köszönhetően az est folyamán Abaújszántóról a Parapács zenekar, az Érmellékről pedig Heit Loránd és barátai muzsikáltak.
A Bormedence a 2015-ben utoljára megrendezett Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója szellemiségét vállalta fel, a Kárpát-medence nagyon gazdag és sokszínű, határtalan borkultúráját mutatta be. Ahogyan pedig Bott Frigyes, kiváló felvidéki borász megfogalmazta: „a Kárpát-medence egyedülálló adottságainak visszaigazolásához a magyar borokon keresztül vezet az út”.

Tolvaj Ella és Havrán Gábor

A Bormedence idei rendezvénye a Kárpát-medencei program-sorozatának első állomása, következő eseménye az Első Magyar Borszínház Kárpát-medencei borkultúra estje lesz, amelyre vélhetően 2018 februárjában kerül sor.
A rendezvény szervezői a Borra, magyar! Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Magyar BOR Intézet, közreműködő partnerei – többek között – a Balatoni Kör egyesület, a Furmint Február, valamint a FurmintUSA.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük