Bihari gazdák a budapesti agráripari kiállításon

A Budapesti Vásárközpontban január 25–28. között rendezték meg a 35. AGROmash EXPO-t és a 7. AgrárgépShow kiállítást, amely Magyarország agráripari csúcsrendezvényének számít. A velük egy időben rendezett Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet szakkiállításokon a tavalyinál is több látogató és kiállító volt jelen.

Magyarország és a kelet-közép-európai térség legjelentősebb agrárkiállítását idén mintegy 45 ezer látogató kereste fel. A 350 kiállító (36 külföldi) kilenc pavilonban és a hozzájuk tartozó szabadterületen, csaknem 40 ezer négyzetméteren mutatta be gépújdonságait.
A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) tulajdonában lévő agrárgép-kiállításon a gyártók és forgalmazók minden eddiginél több traktorújdonságot vonultattak fel. Ugyanez a bőséges felhozatal volt jellemző az AGROmashEXPO-n is.

A legnagyobbaktól a legkisebbekig széles skálájú választékkal mutatkoztak be a cégek. A gépek mellett jelen voltak a speciális szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások is. Ugyanakkor vetőmagokat és egyéb szaporítóanyagokat, növényvédő szereket, műtrágyákat, kártevő mentesítő anyagokat bemutató kiállítók sora vonultatta fel termékeit.

Idén is változatos szakmai programok várták az AGROmash EXPO látogatóit. A kiállítás négy napja alatt lehetőség volt a véleménycserére, a legfrissebb újdonságok megismerésére, az állami döntéshozók, a döntés előkészítők és a piaci szereplők találkozására. A kiállítás szervezésében partnerként közreműködő szervezetek, szerkesztőségek által rendezett találkozók, fórumok mindegyike telt házas volt.

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének falugazdásza, Laskovics István is tanulmányutat szervezett a budapesti Agromash expora. Idén 120 személy számára szervezte meg a kiutazást, emellett több egyénileg kilátogató Bihar megyei mezőgazdász számára biztosított belépőjegyet. A már megszokott érmelléki települések – Szalacs, Ottomány, Érsemjén, Érmihályfalva, Érkeserű mellett Paptamási, Biharvajda, Nyüved, Biharfélegyháza, Bihar község – mezőgazdászai vettek részt az eseményen. Az idei évben külön busz indult a hegyközi (Hegyköztóttelek, Hegyközcsatár, Síter, Hegyközszáldobágy) érdeklődőkkel is. A hosszú út egyéb haszonnal is járt, ugyanis a gazdáknak az utazás ideje alatt kitűnő alkalom nyílt az elmúlt év tapasztalatainak megosztására, az idei év terveinek megbeszélésére, egyéb gondok megvitatására. Meglepő, hogy egyre több fiatal vesz részt ezeken a tanulmányutakon.

A több órás ott tartózkodás alatt a csoport a legújabb technológiai és technikai újdonságokkal ismerkedhetett meg, illetve sokan vásároltak kisebbfajta mezőgazdasági eszközöket, szerszámokat is, hiszen az expo alkalmával a legtöbb kiállító kedvezményes áron értékesítette termékeit. A hasznosat a kellemessel egy Budapest közeli vendéglőben ötvözték, ahol az elköltött jó vacsora megadta a hangot a hazafelé vezető úton a nótázásra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük