Bihari búzából is készül a Magyarok Kenyere

Az idei évben az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületének szervezésében itthon, Biharban két szervezet, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, illetve a Dél Bihari Gazdák Egyesülete is bekapcsolódik az anyaországban már ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Magyarok Kenyere elnevezésű kezdeményezéshez.

A 2011-ben Pécset indult program keretében valamennyi magyarországi megyében, az ország megyei jogú városaiban, kisebb településein, valamint a környező országok magyarlakta területein gyűjtőpontok kialakításával búzagyűjtést szerveznek. A mezőgazdasági szervezetek, cégek és magánszemélyek által felajánlott termény egy ünnepélyes összeöntést követően megőrlésre kerül. Az így létrejött „összmagyar lisztből” a vajdasági Székelykeve vendégkovászával és a Parajdról kapott sóval készül el a Magyarok Kenyere.

A kezdeményezés adja az augusztus 20-i Szent Jobb Körmenet nagy, öt kilogrammos kenyerét, illetve az idei évtől a megyei jogú városok augusztus 20-i ünnepségeire szánt kenyereket, továbbá néhány városban az adománygyűjtésre szánt kis cipókat is. Ahogyan az adomány gyűjtése sem áll meg az országhatárnál, hanem körbeöleli Magyarországot, így a jótékony vonulat sem áll meg a határon belül. A nemzeti összefogásból összegyűlt nagy mennyiségű búzából készült lisztet úgy, ahogyan az előző években is, a dévai Szent Ferenc Alapítvány erdélyi árva gyermekeinek, a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon gyermekeinek, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület rászorultjainak szánják, illetve a szervezők terve szerint remélhetőleg minden magyarországi megye egy karitatív szervezete is részesülhet az összmagyar lisztadományból.

A két Bihar megyei egyesület négy gyűjtőponton várja a felajánlani kívánt búzát: Érsemjénben, Ványi Attila portáján (tel.: 0740-040-359); Paptamásiban, Oláh József portáján (tel.: 0735-334-344); Nagyszalontán, Balogh János portáján (tel.: 0787-809-247) és Nagyváradon, a Fő utca 45-ös szám alatt, az Erdélyi Magyar Néppárt irodájában (tel.: 0762-248-691).

A gyűjtés időtartama augusztus 10. és 11., majd augusztus 12-én az összegyűlt búzát a szervezők a Hajdú-Bihar megyei gyűjtőpontokra szállítják.

A szervezők mennyiségtől függetlenül nagy örömmel fogadnak minden felajánlást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük