Bihar ismét kiveszi részét a Magyarok Kenyere programból

Az idei évben az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége (EMGE-Szövetség) szervezésében, csatlakozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gyűjtéséhez itthon Biharban négy szervezet (az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Belényesvidéki Gazdák Egyesülete, a Hegyközi Gazdák Egyesülete illetve a Dél-Bihari Gazdák Egyesülete) is bekapcsolódik az anyaországban már hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Magyarok Kenyere elnevezésű kezdeményezéshez.

   A 2011-ben Pécset indult program keretei között valamennyi magyarországi megyében, az ország megyei jogú városaiban, kisebb településein, valamint a környező országok magyarlakta területein gyűjtőpontok kialakításával búzagyűjtést szerveznek. A mezőgazdasági szervezetek, cégek és magánszemélyek által felajánlott termény egy ünnepélyes összeöntést követően megőrlésre kerül. Idén augusztus 13-án kerül megrendezésre az Összeöntés Ünnepe, amelyre a Magyarországról és a határon túli területekről felajánlott búza egy jelképes mennyiségét viszik el a résztvevő szervezetek képviselői. Az így kapott „összmagyar lisztből”, a Tisza forrásából (Kárpátalja) vett vízből, egy kiválasztásra kerülő Kárpát-medencei magyar település vendégkovászával és a Parajdról kapott sóval készül el a Magyarok Kenyere.

A kezdeményezés adja az augusztus 20-i Szent Jobb Körmenet nagy, öt kilogrammos kenyerét, illetve az idei évtől a megyei jogú városok augusztus 20-i ünnepségeire szánt kenyereket, továbbá néhány városban az adománygyűjtésre szánt kis cipókat is. Ahogyan az adomány gyűjtése sem áll meg az országhatárnál, hanem körbeöleli Magyarországot, úgy a jótékonyság sem korlátozódik az ország határain belülre. A nemzeti összefogásból összegyűlt nagy mennyiségű búzából készült lisztet úgy, ahogyan az előző években is, a dévai Szent Ferenc Alapítvány erdélyi árva gyermekeinek, a nagydobronyi (Kárpátalja) Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon gondozottjainak, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület rászorultjainak szánják, illetve a szervezők tervei szerint remélhetőleg minden magyarországi megye egy karitatív szervezete, illetve Bihar megye egyházi működtetésű árvaházai is részesülhetnek az összmagyar lisztadományból.

Magyarok Kenyere program Bihar megyei gyűjtőpontjai:

Hegyközcsatár – Bíró Ferenc portája (tel. 0721-592-767);

Bélfenyér – Zahari Jakab portája (tel. 0741-233-803);

Érsemjén – Ványi Attila portája (tel. 0740-040-359);

Paptamási – Oláh József portája (tel. 0735-334-344);

Szalacs – Rencsik Ferenc, Érmelléki gazdák Egyesületének irodája (tel. 0762-625-158);

Köröstárkány – Benedek Mihály portája (tel. 0774-001-605)

Hegyközszentmiklós – Tolvaj Ella portája (tel. 0788-051-682)

Nagyváradon, a Kálvin János utca 1-es szám alatt, az Erdélyi Magyar Néppárt irodájában (tel. 0762-248-691).

Egyéb, a gyűjtésre vonatkozó információk kaphatók az kezdeményezés bihari koordinátorától,  Laskovics Istvántól (tel.: 0756-530-912).

A gyűjtés időtartama az augusztus 1-je és 12-e közötti időszak.

A szervezők mennyiségtől függetlenül nagy örömmel fogadnak minden felajánlást.

Zajlik a búzagyűjtés az Érmelléken

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete augusztus 2-án búzagyűjtő napot szervezett az érmelléki Szalacs és Érbogyoszló községekben.

Az egyesület irodájához és az ottományi gyűjtőpontra 1,3 tonna búza érkezett be, melyet Rencsik Ferenc és Barta Erzsébet szervezésében mintegy 20 szalacsi, ottományi és albisi gazda ajánlott fel – közölte Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük