Az Érmelléki Gazdák Egyesülete Brüsszelig viszi gazdáink ügyét

Tőkés László EP-képviselő meghívására a román-magyar határ mindkét oldaláról származó szakemberek tettek látogatást Brüsszelben, az Európai Parlamentben. A csoport tagjai között szerepeltek a Debreceni Egyetem (DE) agrártudományi karának vezető professzorai, valamint a karnak a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) működő kihelyezett tagozatán végzett szakemberek, továbbá a partiumi és erdélyi magyar gazdaszervezetek vezető képviselői.

A konferencia témája határ menti regionális, ezen belül is a mezőgazdasági alapokra helyezett együttműködés volt, melyre hétfő délután az EP épületének Antall József-szárnyában került sor.

Tőkés László megnyitó beszéde után, Hannu Takkula finnországi európai parlamenti képviselő, a mezőgazdasági bizottság (AGRI) tagja köszöntötte a résztvevőket, rámutatva, hogy a skandináv államokban nagy múltja van a regionális gazdasági, mezőgazdasági együttműködésnek.

A felszólalások rendje szerint Dr. Komlósi István professzor, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja, Dr. Pepó Péter, majd Dr. Kátai János tartottak előadást szintén a Debreceni Egyetem képviseletében.

Dr. Szilágyi Ferenc, a Partium Keresztény Egyetem docense, a Partiumi Autonómiatanács elnöke pedig az erdélyi, illetve partiumi magyar megmaradás és az agrárgazdálkodás összefüggéseiről beszélt. Tiboldi László, a Csíkszéki Gazdák Egyesületének elnöke után Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezető elnöke mutatta be az Érmellék problémáit. Az államhatár által mesterségesen kettévágott bihari térséget a román nacionálkommunizmus idejében gyakorolt negatív megkülönböztetés és a főbb fejlesztésekből való kimaradás is sújtotta, melyet csak tetéz a mai hátrányos birtokszerkezet és a szintén hátrányos, a térséget büntető előnytelen bukaresti mezőgazdasági támogatáspolitika. A megoldás korántsem egyszerű, segítséget az jelenthetne, ha az Érmellék visszakapcsolódhatna a magyar gazdasági vérkeringésbe és a bővülő magyar exportlehetőségek segítségével a bihariak is piacra juthatnának, illetve minél nagyobb arányban lehetnének beszállítói a magyarországi feldolgozó létesítményeknek. Csomortányi fontosnak nevezte a sikeres pályázati forrásbevonást is. Nem utolsó sorban említette a Debreceni Egyetem agrárkarával közösen szervezendő szakmai konferenciák, képzések, tanfolyamok fontosságát, illetve a szakmai segítségnyújtást is.

A konferencia fő célkitűzése tehát az európai regionális együttműködésen belül a több szintű magyar regionális együttműködés megvalósítása volt, amely a határ menti két térségre (Észak-Alföld és Partium, azon belül az Érmellék), két megyére (Hajdú-Bihar és Bihar), két megyei jogú város önkormányzatára (Debrecen és Nagyvárad) és két egyetemre (Debreceni Egyetem és Partiumi Keresztény Egyetem) terjedne ki.

Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük