A zöldségtermesztésről Bélfenyéren

Péntek délután a zöldségtermesztésről szervezett előadást az Érmelléki Gazdák Egyesülete és a Dél Bihari Gazdák Egyesülete Bélfenyéren.

A Kolping-házban tartott expozén Takácsné dr. Hájos Mária, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának oktatója a zöldségtermesztés legkifizetődőbb kultúrnövényeinek termesztéséről beszélt. A kiselőadáson mintegy 30 érdeklődő vett részt, kertészek, hobbi szinten kertészkedők, kezdők, egyaránt.

A professzor a prezentációját a palántanevelés alapismereteivel kezdte, hiszen mint mondta, a sikeres termesztés alapja a megfelelő genetikai potenciállal rendelkező dugványban rejlik. Ezt követően a paprika-, paradicsom-, uborka-, illetve a padlizsántermesztés rejtelmeibe nyerhettek betekintést az érdeklődők. Fajonként ismertetésre került az adott növény morfológiája, ültetési feltételei, tápanyag ellátása, növényvédelme, valamint betakarításának mozzanatai is.

Az előadás során a professzor a saját elméleti és kísérleti eredményei alapján mutatta be az említett kerti növények alaptulajdonságait, élettani alapjait, talajigényét és a velük járó termesztéstechnikai lépéseket. A szakmai dolgok mellett az adott kultúrák emberre gyakorolt pozitív egészségügyi hatásairól is szót ejtett. A kétórás előadás után a professzor a gazdák kérdéseire is válaszolt. A palántaneveléssel kapcsolatban a tripszek (a rojtosszárnyúak az ízeltlábúak törzsének és a rovarok osztályának egyik rendje) elleni védekezésről is hasznos tanácsokkal látta el a jelenlévőket.

A kertészeti előadás után a jelenlévő bélfenyéri gazdálkodók megalakították a Bélfenyéri Gazdakört is, mely a Dél-Bihari Gazdák Egyesületének helyi fiókszervezeteként fogja kifejteni tevékenységét. Az alakuló ülésen jelenlévő tizenöt gazdálkodó a gazdakör elnökének Zahari Jakabot, alelnököknek Lőrincz Antalt és Radócz Zoltánt, továbbá elnökségi tagoknak Hegedűs Károlyt és Váradi Katalint választották.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük