A sajtkészítés tudományát népszerűsítették az Érmelléken

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének (ÉGE) szervezésében a sajtkészítés csínját-bínját tanulhatták el Balla Máriától, a székelyföldi Human Reform Alapítvány szakemberétől az érmelléki, illetve a hegyközi tejtermelők.

Az alapítványt 1993-ban hozták létre Székelyudvarhelyen. A szervezetet célja, hogy hozzájáruljon a regionális humán erőforrás, valamint a civil társadalom folyamatos fejlesztéséhez. Mindezt az élethosszig tartó képzés és nevelés megszervezésével, a közösségfejlesztést és a vidékfejlesztést elősegítő módszerekkel kívánják megvalósítani.

Az ÉGE szervezésében és az alapítvány közreműködésével tehát egy tömörített tanfolyamon vehettek részt az érmelléki tejtermelők, akik a pénteki nap folyamán a szalacsi református közösségi házban, szombaton pedig a hegyközszentmiklósi Buda család portáján kaptak helyet.

A sajtkészítés eltanulására Szalacson a helyieken kívül Ottományból, Érbogyoszlóból, Albisról, Éradonyból, Érsemjénből és Monospetriből, Hegyközszentmiklóson pedig Székelyhídról, Érköbölkútról, Szentjobbról, sőt Nagyváradról is érkeztek érdeklődők.

A hasonló tanfolyamok annál is inkább hasznosak, mivel a hazai gazdák a megtermelt tejmennyiség alig 22 százalékát tudják eladni a feldolgozóknak, azt is nevetségesen alacsony áron – derült ki az Eurostat által készített legutolsó felmérésből. Az adatok arra is rámutatnak, hogy a tej felvásárlási árához képest közel négyszeres áron kerülnek az üzletláncok polcaira a tejtermékek. Míg a termelőktől 1–1,5 lejes áron vásárolják fel a nyers tej literjét a feldolgozók, a nagyáruházak és kisboltok polcairól közel 5 lejért juthatnak hozzá egy liter tejhez a vásárlók.

A tej otthoni feldolgozására szervezett sajtkészítő bemutató által éppen az ellehetetlenített tejtermelőkön szeretnének segíteni, ötletet adni a tej minél rentábilisabb értékesítésére, hiszen a tej feldolgozása nem túl bonyolult, mégis például a sajtok esetében a jobb minőségű házi termékek akár 35-40 lejes kilónkénti áron is értékesíthetőek.

A sajtkészítés mestere, Balla Mária a termék sokféleségére is kitért: mindkét településen bemutatta a lágy és a félkemény sajtok alapanyagának előkészítését, előállításának technikáját. Beszélt egyéb sajtfajtákról is, kedvcsinálónak például az érlelt sajtokról, amelyek szintén a lágy sajtféleségek csoportjába tartoznak, ezek a fehér nemes penészbevonatos sajtok. Ezek előállítására az Érmellék több száz éves híres pincéi igencsak ideális helyül szolgálhatnának, főleg az érlelésükre – adta az ötletet a sajtok tudora.

Mind a szalacsi, mind a hegyközszentmiklósi képzésen Laskovics István, az ÉGE titkára egy-egy oklevelet nyújtott át a résztvevőknek, nemkülönben a házigazdáknak, valamint a Human Reform Alapítvány képviselőinek is (Balla Zoltán, a szervezet elnöke is jelen volt).

A házigazdáknak és a székelyföldi vendégeknek egy-egy érmelléki márkával (búzavirág) fémjelzett ajándékcsomagot is átnyújtott. Az Érmelléki Gazdák Egyesületének nevében Laskovics István megköszönte a részvételt, illetve további képzésekről is egyeztettek, ugyanis az alapítványnak 32 hasonló képzésre van akkreditálása.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük