A Kárpát-medencei élelmiszer-előállításról Budapesten

A hét elején Budapesten került megrendezésre Kárpát-medencei Élelmiszer-előállítók Konferenciája címmel az a rendezvény, amelynek házigazdája a magyar földművelésügyi minisztérium volt.

Az eseményre az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) is meghívást kapott, valamint a gazdaszervezet által ajánlott termelők és előállítók.

Míg a kétnapos konferencia (április 18–19.) első napján a meghívottak számos szakmai előadást hallgathattak meg, addig a második napon a minisztérium Darányi Ignác terme „vásártérré” változott. A számos élelmiszer-előállító és kiállító között négy érmelléki termelőnek és előállítónak is lehetősége nyílt a bemutatkozásra: Hegyközszentmiklósról Havran Gábor és Tolvaj Julianna Ella olaj és liszt termékeikkel (Napfény ereje termékcsalád), a Heit család Bihardiószegről boraikkal és tormakészítményeikkel, Síterből Cica Beatrice méztermékeivel, Dobráról pedig Kallós Ferenc díjnyertes boraival gazdagította a felhozatalt.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki maga is jelen volt a konferencián, hétfői megnyitó beszédében kijelentette: Magyarország célja, hogy a gazdasági feltételek javítása révén is hozzájáruljon a külhoni magyarság nemzeti identitásának megőrzéséhez. Szorgalmazta, hogy a térségen belül szorosabb kapcsolat épüljön ki az agrárvállalkozások, a termelők, a feldolgozók és az értékesítők között azért, hogy a kialakuló együttműködésben résztvevők egymás beszerzési és felvevő piacai lehessenek. Felhívta a konferencia résztvevőit, éljenek ezzel a lehetőséggel. Az agrártárca vezetője emlékeztetett: Magyarország olyan szerencsés helyzetben van, hogy kiválóak az adottságok az egészséges élelmiszer megtermelésére.

Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki szintén megtisztelte jelenlétével az eseményt, kiemelte: a mostani rendezvény ismét lehetőséget kínál a magyar-magyar együttgondolkodásra, a tapasztalatcserére, kapcsolatok kiépítésére a külhoni és az anyaországi nemzettársak között. A gasztronómia fontos szerepet játszik a magyar-magyar kapcsolatok szorosabbra fűzésében, mert az étel összeköt, de meg is különböztet. Így a nemzetrészek ételei, élelmiszerei a nemzet közös kincsét képezik, amit meg kell őrizni, és nemzeti örökségként tovább kell adni. Ennek jegyében hirdette meg tavaly az államtitkárság a külhoni magyar szakképzés évét, idén pedig a külhoni magyar fiatal vállalkozók évét. Még ebben a hónapban pályázatot írnak ki a fiatal vállalkozóknak. Egy-egy pályázó 3-6 millió forint összegre pályázhat.

A konferencia jeles vendége volt még Dr. Nagy István, a földművelésügyi minisztérium miniszterhelyettese, Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdaságért felelős helyettes államtitkára, valamint Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke is.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük