Úrvacsora a Magyarok Kenyeréből

Mint arról már beszámoltunk, idén is került bihari búza a Magyarok kenyerébe. Augusztus 20-án a pécsi székesegyház előtt megtartott szertartáson az ünnepi kenyeret Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa szentelte meg, majd Páva Zsolt, Pécs város polgármestere és Bakó Béla Pál marosvásárhelyi ferences szerzetes szegett meg.

A Magyarok Kenyere program adta az augusztus 20-i budapesti Szent Jobb-körmenet öt kilogrammos kenyerét is, amelyet Erdő Péter bíboros áldott meg.
Bihar megyéből összesen 20 település 59 búzatermesztője, mezőgazdasági vállalkozója vett részt az idei programban.

Augusztus utolsó hétvégéjén az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi irodájában az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) sajtótájékoztatóval egybekötött kenyérkiosztó ünnepségen ismertette a Magyarok Kenyere Program idei eredményeit: a jótékonysági akció során 450 tonna búza gyűlt össze határon innen és túlról.

A helyben maradt és megőröltetett „élet” a szalontai, székelyhídi, gálospetri és micskei árvaházakhoz kerül, ugyanakkor az élesdinek is felajánlanak belőle.

Idén térségünkben 4,58 tonna búzát adtak össze a gazdák – mondta Csomortányi István az ÉGE ügyvezetője. Ványi Attila, a gazdaegyesület elnöke a programról ejtett pár szót. Mint mondta, a Magyarok Kenyere rendezvény augusztus 20-hoz, az Új Kenyér ünnepéhez kapcsolódik, mely a magyar nemzet összetartozását szimbolizálja Sok millió búzaszem – egy nemzet! jelszó alatt, ugyanakkor jelentős a karitatív szerepe is van.

A Partiumban sütött 26 darab, egyenként ötkilós kenyérből azok a Bihar megyei települések egyházközségei részesültek, mely települések búzaadományaikkal hozzájárultak a programhoz.

Az ajándékba adott kenyerek nagy része a református gyülekezetekben úrvacsoraként kerül kiosztásra, hogy ekképpen a magyar közösségek is részesülhessenek – ha csak jelképesen is a nemzet kenyeréből. Nem csak református gyülekezetek, de több római katolikus közösség is kapott a megszentelt kenyérből, köztük a nagyváradi Szent László plébánia is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük