Szent László-napi sokadalom és nagyvásár

Sok históriás könyvben, régi feljegyzésekben említik úgy a vásárokat, mint a falusi vagy a városi élet egyik legmarkánsabb eseményét. Főleg azokon a nagy vásártartó helyeken, ahol évente csak négyszer – az évszakoknak megfelelően – gyűltek össze messzi földről is, hozva ki-ki a maga mesterségének gyümölcsét.

A vásárok nemcsak a portékák eladását célozták, de a társadalmi élet egyik fontos formája is volt. Az ott megjelenők legtöbbször csak azért mentek a vásárba, hogy ismerőseikkel, barátaikkal, rég nem látott rokonaikkal találkozhasson, illetve tájékozódjék az árakat illetően. Folyt a terefere, átadták a legfrissebb történéseket, családi eseményeket, születéseket, halálhíreket. De vásárfia nélkül azonban még sem illett hazatérni, ami gyermeknek, asszonynak egyaránt kijárt. A gyerekek többnyire fából faragott játékokat, bugylibicskát, fütyülőt, mézeskalácsot kaptak, míg az asszonyok, lányok számára kendőt, gyöngyöt, olvasót (rózsafüzér) vásároltak. A lányoknak a legények mézeskaláccsal kedveskedtek. Ezek általában tükrökkel ellátott szív formájúak voltak. Az ezeket árulók, hasonlatosan a szabókhoz és a csizmadiákhoz, a vásár középpontjában kaptak helyet, és verses rigmusokkal kínálták a szerelem eme értékes zálogát.

Június 25–27-én, 10–20 óra között az Érmelléki Gazdák Egyesülete ezúttal a vásáros históriáknak megfelelően történelmi helyen rendezi meg a Szent László Napok nagy kirakodóvásárát. A nagyváradi vár elülső udvarában, a főbejáratnál változatos termékekkel várja az érdeklődőket közel 60 partiumi, székelyföldi, kárpátaljai, anyaországi kézműves mester. Népi ruhákat, kerámiákat, mézeskalácsokat, ékszereket, levendulából készült termékeket, hagyományos ajándék-, dísz- és használati tárgyakat, natúr-készítményeket, népi játékokat vihetnek haza az „átalvetőben” az érdeklődők. A háromnapos vásári forgatagból nem hiányozhatnak a lacikonyhák, a csapra vert söröshordók, lángossütők és a kürtöskalácsosok sem. Ha vándorkomédiások nem is, de alkalmi „vársánc-zenészek” bizton megadják a hely hangulatát, a korábbi évekhez hasonlóan.

A vásár és a külső udvaron zajló események nincsenek oltáshoz vagy teszthez kötve, de a „sokadalom” esetén a maszkviselés kötelező.

Total
0
Megosztás
Előző bejegyzés

Aktívan kezdték az évet az Érmelléki Gazdák Egyesületénél

Következő bejegyzés

Érmellék ízei és termékei vásár lesz Margittán

Total
0
Share