Szalacson kerül sor az első partiumi búzaösszeöntésre

Idén, a Nemzeti Összetartozás Évében Kárpát-medence szerte ismét összefognak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorultakat, a szűkölködőket.

A Magyarok Kenyere program idén immár tíz éves kezdeményezés. Tavaly mintegy 5700 határon inneni és túli magyar gazdálkodó adományozott – közel 800 tonnányi – búzát az említett program keretében.

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közösen szervezett Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom össznemzeti segítő szándékú összefogása. Trianon 100 éves évfordulóján az Egy kenyéren vagyunk jelszó alatt fogtak hozzá a Kárpát-medencei magyar gazdák az idei búzaadomány begyűjtéséhez. Az idei hivatalos búzaösszeöntés ünnepét július 31-én tartják a szarvasi (Békés megye) szárazmalomban.

A Partiumban az EMGE-Szövetség több tagszervezete is részt vállalt a programból.

Bihar megyében az Érmelléki Gazdák Egyesülete mellett (előbbiek már hat év óta részt vesznek a gyűjtésben) a Belényes-vidéki, a hegyközi, illetve a dél-bihari gazdaegyesületek kapcsolódtak be a karitatív jellegű akcióba. A Bihar megyei szervezetek idén tizenhét gyűjtőhelyen várják a gazdák búzaadományait: Érsemjén – Ványi Attila portája; Érmihályfalva – Az Érmelléki Gazdák Egyesületének irodája (Köztársaság utca 40. szám); Gálospetri – Szabó Attila portája; Ottomány – Vadai János portája; Szalacs – Rencsik Ferenc – az Érmelléki Gazdák Egyesületének irodája; Albis – Barta Erzsébet; Asszonyvására – Barta Béla; Hegyközszentmiklós – Tolvaj Ella; Érköbölkút – Darabont Attila; Biharfélegyháza – Kulcsár Katalin; Paptamási – Oláh József; Hegyközcsatár – Bíró Ferenc; Siter – Borsi Levente; Nagyvárad – Kálvin János utca 1. szám alatt, az Erdélyi Magyar Néppárt irodája; Bélfenyér – Zahari Jakab, Köröstárkány – Benedek Attila portája, Szentjobb – a polgármesteri hivatal épülete.

Szatmár megyében a Szatmári Gazdák Egyesületének gyűjtőpontjai Kaplony, Mezőterem, Csomaköz, Egri települések, illetve Szatmárnémetiben, a Demokráciaközpontban alakították ki az átvevő központot.

A Szilágysági Gazdák Egyesülete Szilágyperecsenben, Darabont Attila portáján, illetve Zilahon, szintén a Demokráciaközpont épületében várja a felajánlásokat.

A hivatalos össznemzeti búzaösszeöntés mintájára a Partiumban most kerül sor először hasonló eseményre, amelyet Szalacson fognak megrendezni az Érmelléki Gazdák Egyesületének szervezésében. A rendezvény azt a célt is szolgálja, hogy erősítse az egyesületek közötti együttműködést, a csapatmunkát.

A premier számba menő eseményen részt vesz a Szatmár megyei és a szilágysági gazdák képviselete is. A rendezvényre július 28-án, a szalacsi tájház udvarán kerül majd sor. A hely hiteles környezetet biztosít majd a rendezvénynek, ahol ünnepélyes keretek között ekképpen „szentelik” meg a kenyérnekvalót, amiből augusztus 20-án megsütik majd azokat a kenyereket is, amelyeket hasonlatosan az elmúlt esztendőkhöz, a nagyváradi Szent László téren áldanak-szentelnek meg a történelmi egyházak lelkészei.

A július 28-i eseményre a szervezők minden olyan egyesületet várnak, akik a gyűjtésből kivették a részüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük