Magyarok kenyere – év végi számvetés

Bihar megyében az érmelléki és a hegyközi gazdák idén is bekapcsolódtak a Kárpát-medencei búzaadakozás folyamatába. A Magyarországról indult karitatív terménygyűjtéshez az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) 2014-ben csatlakozott, később, mint ismeretes, több bihari gazdaszervezet és mezőgazdasági cég is követte példáját. Az ÉGE idén is Szalacson kezdte meg a felajánlott búza összegyűjtését, július 22-én. Hagyományszerűen az egyesület képviselői ezúttal traktorral és utánfutóval járták be a község utcáit, összeszedve, bezsákolva a jó szívvel adott új kenyérnekvalót. A közösségépítő céllal indult hagyomány mellett a keresztény ember legfőképpen a Szentírásban foglaltakat tartotta szem előtt, miszerint az „éheztem és ennem adtatok” valódi lényegét a tettek, a cselekedetek határozzák meg, teszik hitelessé.

Nagyvárad főterén a járványügyi korlátozások lazulásának köszönhetően, talán idén állták legtöbben körül a kenyerekkel megterített ünnepi asztalt, ahol a magyarok hálás szívvel hajtottak fejet az isteni gondviselés előtt. Augusztus 20-án a Szent László templom melletti téren több százan gyűltek össze, hogy eme jelképes történelmi helyen történelmi egyházaink képviselői megszenteljék, megáldják a szántóföldek istenadta ajándékát. Az esemény legfontosabb üzenete a nemzeti összetartozás, amely a kemény munka gyümölcsének megosztása képében nyilvánul meg, ugyanakkor nemzetmegtartó ereje is van, hisz a Kárpát-medence magyarjai elsősorban a föld megmunkálásán keresztül maradhattak meg életterükben.

Tizenegy esztendeje, hogy a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közösen szervezett Magyar Örökség-díjas Magyarok Kenyere –15 millió búzaszem program a gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának jelképe.

A partiumi búza ünnepélyes összeöntése ebben az esztendőben a hegyközi Siterben zajlott, ahol nem csak a Bihar megyei gazdák, de a Szatmár, valamint a Szilágy megyeiek is elhozták adományuk jelképes részét a közösbe. A megőrlést követően a lisztet ezúttal is jótékonysági célokra szánták, olyan pékségekhez szállítva, ahonnan a rászorultak már kenyér formájában jutnak hozzá az adományhoz. Hasonlatosan az előző évekhez, a gazdakezek ajándékát idén is árvaházak, gyermekotthonok és fogyatékkal élőket gondozó szervezetek (a gálospetri Szentháromság gyermekotthon, a szentjobbi Caritas Szent István szociális központ, az élesdi Kajántó Mária gyermek- és ifjúsági otthon, a nagyváradi Bonitas speciális oktatási központ) között osztották szét. Az aratást követően 83 gazdától mintegy nyolc tonna kenyérnekvaló gyűlt össze, amelyből e nemes ügynek köszönhetően az „ég madarai” részesültek.

Augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepén megszegett kenyereket a nagyszalontai Torpan-pékség sütötte, a régióban összegyűlt búzát pedig az érmihályfalvi Gazsi-malom őrölte meg, díjmentesen.

Az ÉGE ezúton is köszöni a gazdák hagyományteremtő hozzáállását, valamint a cégek önzetlen hozzájárulását is, hisz a búza a másokért is való aggódástól sarjad és szökken szárba jövőre is.

Total
2
Megosztás
Előző bejegyzés

Ismét termelői vásár várja a nagyváradiakat hétvégén

Következő bejegyzés

Ismét nagyvásár lesz a hét végén Margittán

Total
2
Share