Kettesfogatok rangadója Hegyközcsatárban

A hétvégén az Érmelléki Gazdák Egyesületének szervezésében és az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének védnöksége alatt regionális kettesfogathajtó verseny zajlott Hegyközcsatárban. A látványos vetélkedőn 26 fogat sorakozott fel, amelyeket Rákóczi Lajos érköbölkúti lótenyésztő, a lovak és lovasversenyek szakértője mutatott be. A verseny lebonyolítását is nagy hozzáértéssel és szakszerűen végezte.A 17. fogathajtó verseny helyi szervezésében idén is (hasonlatosan a tavalyihoz, mely parádé akkor a rozsarató és tarlóhántó hagyományőrző rendezvényt tarkította) a Dorsonszki családé volt a főszerep, akik már közel két évtizede járulnak hozzá munkájukkal és minden egyébbel, ami egy hasonló méretű rangadó hangulatát, látványosságát biztosítja.

A Kismezőn zajló lovas rendezvényre érkezőket már a reggeli órákban jó házi készítményű finomságokkal várták a helybéliek, hisz a jó teljesítményhez lónak, gazdának erő és motiváció kell, nem csak a munkabírásban, de az ilyentén kihívásokban is – mondogatták régen az Érmellék és a Hegyköz mindentudó nagyöregjei.

A déli órákra megtelt a Kismező nemcsak fogatokkal, de lovas nemzet lévén a sportág nagyszámú kedvelőivel is, hisz a lovat Isten is jókedvében teremtette – állapítja meg a jó öreg magyar közmondás. Látványosságban nem is volt hiány, hisz nemcsak parádés mének, de pónifogatok is tarkították a mezőnyt, a felnőttek és a gyermekek nem kis örömére.

Mint említettük, a versenyt Rákóczi Lajos, a lovas versenyek mindenkori tudora bonyolította, aki mintegy húsz esztendeje atyáskodik mind a régiós, mind az országos versenyek felett. Miután a fogatosok betűrendi sorrendben meghajtották a pályát, kialakult a mezőny: akadályhajtásban első helyen Fúró Barnabás (Fülöp – Magyarország), másodikon Molnár Lajos (Kaba – Magyarország), míg a harmadikon a szalárdi Lévai Zsombor végzett. Ezt követően a póni kategóriában a debreceni Soltész Márkó Zoltán és az érkeserűi Jakó család tagjai kápráztatták el a szépszámú közönséget. A délutáni vadászhajtásban Molnár Lajos (Kaba) bizonyult a legjobbnak, őt követte a szalárdi Lévai Zsombor, valamint a jákóhodosi Szíki Sándor.

A díjakat Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezető elnöke nyújtotta át, biztosítva a fogathajtókat, hogy jövőre ismét lesz kettesfogat rangadó Hegyközcsatárban. A vándorkupát szintén a gazdaegyesület ügyvezetője adta át a mezőny legjobb hajtójának, Molnár Lajosnak, aki két évvel ezelőtt már birtokolta e rangos díjat.

 

 

 

Érmelléki Gazdák Egyesülete

Total
0
Megosztás
Előző bejegyzés

Erdélyi és partiumi magyar falugazdászok szakmai továbbképzése

Következő bejegyzés

Meghívó a III. Rozsarató és tarlóhántó ünnepre

Total
0
Share