Húsvéti vásár Nagyváradon érmelléki ízekkel és termékekkel

Sok érdeklődőt vonzott Nagyváradon, a Magnólia parkban lebonyolított kétnapos (március 24-25.) Húsvéti vásár, amelyen az érmelléki márka megteremtői a tájegység ízeit és termékeit mutatták be. Az érmelléki és a hegyközi gazdák mellett más partiumi és erdélyi árúk is felsorakoztak. A mostohának ígérkező időjárás a vásár napjaira megenyhült, így idén mintegy huszonöt standon kínálták a régióra jellemző mezőgazdasági és kézműves termékeket, élelmiszereket, borokat, hidegen sajtolt olajtermékeket, hagyományos módon készített teljes kiőrlésű lisztféléket, házi készítésű savanyúságokat, lekvárokat, befőtteket, füstölt húsárut, sajtféléket, virághagymákat. Gazdag választék volt méztermékekből, gyümölcsökből és zöldségfélékből, házi szörpökből, különböző fűszerekből, illatszernövényekből és mézeskalácsból is, népi motívumokkal díszített ruházati cikkekből, egyéb csecsebecsékből, házi készítésű szappanokból, illatszerekből.

A bőséges felhozatalt a már közismert kistermelők biztosították, többek között a Heit család (Bihardiószeg), Hegedűs Attila (Érmihályfalva), Kovács Attila (Hegyközújlak), Tica Beatrice (Síter), Mihály István (Nagyvárad), Katona Annamária (Nagyszalonta), Bíró Anett (Nagyvárad), Végső Gyöngyi (Monospetri), Mateuc József (Csokaly), Bányai Levente (Érsemjén), Jakó Jolán (Érmihályfalva), Püsök István (Székelyhíd), Molnár Dezső (Bors), Molnár Zoltán (Bors) Nezezon Enikő, Székely Róbert, Bozsó Ferenc, Lazin Gábor és a Boda Méhészet (Szatmárnémeti) biztosította. A szatmárnémeti termékek az Aranykapu Kulturális Egyesület által vettek részt ezúttal is a termékbemutatón. A hegyközszentmiklósi Napfény Ereje termékcsalád is jelen volt a hidegen préselt olajaival, illetve a máriatövis magjából kivont olajjal is, amely ezúttal újdonságnak számított a termékek között.

Az érmelléki borokat a Heit és a Hegedűs Pincészet népszerűsítette, a fűszerpaprikát Bányai Levente, a jó házi sajtot Barta Anett Érköbölkútról és Kovács Attila Hegyközújlakról. A hústermékeket, na meg a finom házilag készített édességeket Halász Amália (Kolozsvár) árulta. Nagy Kasza Noémi Szatmárnémetiből natúr szappanokkal bővítette a biotermékek felhozatalát. A húsvéti sonka mellé tormakészítményekből is lehetett válogatni (Heit család), mely árucikk már hagyományosan van jelen minden olyan nagyvásáron, amelyet a megyeközpontban szerveznek a gazdák. Mateuc József mellett ezúttal Dovin József (Biharvajda) is virághagymákkal sürgette a tavaszt, de jó házi befőttekkel is gyarapította a vásárfia kínálatot.

A látogatóknak tehát idén is volt miből válogatni a húsvéti asztalra.

A Búzavirág brand alatt zajló vásárt és bemutatót idén is az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) szervezte, társszervezők voltak a Hegyközi Gazdák Egyesülete, partnerségben az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetségével. (EMGE-Szövetség). A vásár végeztével nyereményt sorsoltak ki azok között, akik megosztották a közösségi oldalon az ÉGE által meghirdetett Húsvéti vásárt, mint eseményt. Ebben az esztendőben két ajándékcsomagból három lett, a sok megosztóra való tekintettel. A Búzavirág védjeggyel ellátott termékcsomagokat Laskovics István, az ÉGE titkára adta át a szerencsés nyerteseknek.

További képek a vásárról: 1. nap   |   2. nap

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük