Hétvégi vásárfia a nagyváradi Magnólia parkban

Partiumi, ezen belül érmelléki, illetve hegyközi kistermelők és kézművesek rakták ki ismét portékáikat a nagyváradi Magnólia parkban, mely vásárt ez alkalommal is az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE), partnerségben az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetségével szervezett meg. Ebben az évben már második alkalommal tartanak ilyen jellegű portéka-bemutatót. Az immár hagyományos vásártartáson egyre több kistermelő mutatja be portékáit az Érmellék ízei és termékei név alatt, a Búzavirág védjeggyel garantálva a minőséget.

A hét végén, szombaton és vasárnap 25 piaci sátor sorakozott fel a parkban, ahol a régióra jellemző megszokott mezőgazdasági és kézműves termékeket, élelmiszereket, borokat, hidegen sajtolt olajtermékeket, hagyományos módon készített teljes kiőrlésű lisztféléket, őrölt pirospaprikát, különböző házi készítésű savanyúságokat, mézeskalácsot kínáltak az érmelléki, hegyközi, szatmári, sőt kolozsvári gazdák, kézművesek. Nagy választék volt méztermékekből, gyümölcsökből és zöldségfélékből, házi szörpökből, virághagymákból, különböző fűszerekből, tormából és lekvárokból, bőrdíszművekből, csecsebecsékből, natúr szappanokból és illatszerekből, fazekas és egyéb dekorációs termékekből.

A bőséges felhozatalt a már közismert kistermelők biztosították, többek között a Heit család (Bihardiószeg), Kovács Attila (Hegyközújlak), Tica Beatrice (Síter), Mihály István (Nagyvárad), Katona Annamária (Nagyszalonta), Bíró Anett (Nagyvárad), Végső Gyöngyi (Monospetri), Mateuc József (Csokaly), Bányai Levente (Érsemjén), Jakó Jolán (Érmihályfalva), Molnár Dezső (Bors), Molnár Zoltán (Bors), Székely Róbert, Bozsó Ferenc, Lazin Gábor, Eötvös Károly, Lajos István és a Boda Méhészet (Szatmárnémeti) biztosította. A szatmárnémeti termékek ezúttal is az Aranykapu Kulturális Egyesület által vettek részt a vásáron, kivételt képezett Nagy Kasza Noémi, Tegen Mária és Sályi Róbert kézművesek, akik szintén Szatmárnémetiből érkeztek, de nem tartoznak az egyesülethez.

A hegyközszentmiklósi Napfény Ereje termékcsalád is jelen volt a hidegen préselt olajaival, illetve a máriatövis magjából kivont olajjal is, amely ezúttal újdonságnak számított a termékek között. Az érmelléki borokat a Heit Pincészet népszerűsítette, a fűszerpaprikát Bányai Levente, a jó házi sajtot Barta Anett Érköbölkútról és Kovács Attila Hegyközújlakról. A hústermékeket, na meg a finom házilag készített édességeket Halász Amália (Kolozsvár) árulta. Nagy Kasza Noémi Szatmárnémetiből natúr szappanokkal bővítette a biotermékek felhozatalát.

Tormakészítményekből is lehetett válogatni (Heit család), mely árucikk már hagyományosan van jelen minden olyan nagyvásáron, amelyet a megyeközpontban szerveznek a gazdák. Tóth László (Kügypuszta) kaktuszokkal, Mateuc József és Dovin József (Biharvajda) virághagymákkal, illetve házi befőttekkel bővítette az érmelléki termékek kínálatát.

A szervezők ezúttal is sorsoltak ki ajándékcsomagokat azok között, akik a közösségi oldalakon megosztásokkal népszerűsítették az eseményt. A Búzavirág védjegyű termékekből összeállított ajándékokat Laskovics István, az ÉGE titkára adta át. A Búzavirág védjegye alatt zajló vásárt és bemutatót ezúttal is a magyar kormány támogatta a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül.

 Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

További képek a vásárról: 1. nap | 2. nap

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük