Hegyközcsatárban ismét rajtoltak a fogatok

A Szent László Napi vágta után, vasárnap Hegyközcsatárban tartották meg az érmelléki, a hegyközi, a dél-bihari valamint a magyarországi kettesfogatok 18-ik rangadóját. A déli órákra megtelt a Kismező nemcsak fogatokkal, de lovas nemzet lévén a sportág nagyszámú kedvelőivel is, hisz a lovat Isten is jókedvében teremtette – tartja a jó magyar közmondás. Látványosságban nem is volt hiány, hisz nemcsak parádés mének, de pónifogatok is tarkították a mezőnyt, a felnőttek és gyermekek nem kis örömére.

Ezúttal is két versenyszámban jeleskedhettek a patinás fogatok: akadályversenyben és vadászhajtásban. Összesen 45 fogat állt rajthoz, köztük négy póni, gyermekkategóriában (14 év alattiak) pedig tízen alkották a „felhozatalt”, utóbbi két kategóriában nem osztottak ki díjakat. A felnőtt fogathajtók akadályversenyét Molnár Lajos (Kaba) nyerte, a vadászhajtás győztese pedig a jákóhodosi Szíki Sándor lett. A hegyközcsatári kettesfogathajtó verseny Vándorkupával is jár, ezt a serleget tavaly és ebben az idényben is a kabai Molnár Lajos vihette haza. A szabályok szerint, ha jövőre is megnyeri ezt a kupát, végérvényesen nála marad. A versenyt ezúttal is Rákóczi Lajos, az Érköbölkúti Tulipán Lovas Klub elnöke és a Román Lovasszövetség Fogathajtó Szakbizottságának a tagja vezényelte le. A díjakat idén is Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezető elnöke nyújtotta át, biztosítva a fogathajtókat, hogy jövőre ismét lesz rangadó Hegyközcsatárban.

A rendezvény főszervezője ezúttal is az Érmelléki Gazdák Egyesülete, akiket az Érkeserűi Hagyományőrző Lovasklub szekundált ebbéli munkájukban.

A szervezésből bőven kivette részét a Néppárt helyi szervezetének két tanácsosa is – Dull Melinda és Bíró Ferenc –, illetve a Dorsonszki család, akik az esemény örökös mentorainak számítanak. A rendezvényt a magyar kormány támogatta a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül.

A fogatok rangadója jó alkalom volt arra is, hogy gyűjtést szervezzenek a Hegyközcsatárhoz tartozó Siter település Árpád-kori templomának rendbehozatalára. A befolyt összeget a vihar rongálta református templom felújítására fordítják.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

További képek a rendezvényről ide kattintva érhetőek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük