Érmelléki gazdák a budapesti nagyvásáron

Csütörtökön nyitotta meg kapuit a 79. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) Budapesten, amelyen az Érmelléki Gazdák Egyesülete immár harmadik alkalommal képviselteti magát. A kétévente megrendezésre kerülő esemény idén is az Agrárminisztérium, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) társszervezésével jött létre.

Az OMÉK a legrégebbi és a legrangosabb magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari seregszemle, amely néhány éve már nemcsak az ország határain belüli, hanem a Kárpát-medencei magyar gazdák vására és kiállítása is egyben. A 79. OMÉK közel 40 ezer négyzetméteren biztosít megjelenést a kiállítóknak: kistermelőknek, őstermelőknek, családi gazdálkodóknak, kis- és középvállalkozásoknak, valamint nagyüzemi agrár- és élelmiszeripari cégeknek is.

A szeptember 26–29. között megrendezett vásár elsődleges célja ezúttal is, hogy szakmai szempontból mutassa be a fejlett, hatékony, környezettudatos vállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre épülő mezőgazdaságot, és megismertesse a szakmával és a nagyközönséggel annak értékeit, eredményeit.

Az OMÉK első napja egyben szakmai nap is a kiállítók és szakmai látogatók részére. A tematikus nap célja, hogy a legnagyobb piaci szereplők is eljöjjenek a nap programjaira, és elmondják az elmúlt néhány évben szerzett tapasztalataikat. Kiemelt üzenet továbbá a fiatalítás, a generációváltás, de foglalkoznak majd élelmiszer-technológiai és biztonsági kérdésekkel is.

Az érmelléki gazdák termékeinek prezentációját illetően a kistérség boraira is nagy hangsúly tevődik, hiszen az ÉGE az érmelléki borvidék kiemelt bemutatására kapott felkérést már 2017-ben is.

Az érmelléki borok hírét ezúttal a bihardiószegi Heit-, a székelyhídi Czapp-pincészet, valamint az érmihályfalvi Hegedűs-pincészet népszerűsíti majd.

Természetesen a borokon kívül a tájegység kistermelői is felvonulnak termékeikkel – sajtfélékkel, szörpökkel, kertészeti termékekkel, mézfajtákkal, mézeskalácsokkal, hidegen sajtolt olajokkal, fűszerpaprikával és egyéb minőségi biotermékekkel, amelyek az érmelléki Búzavirág márka alatt futnak. (További előzetes fotók itt.)

A kiállításon való megjelenést a Bethlen Gábor Alapon keresztül Magyarország Kormánya támogatta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük