Érmelléki gazdák a budapesti MOE konferencián

Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban pénteken megtartott Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) konferenciáján közös szándéknyilatkozatot írt alá az Érmelléki Gazdák Egyesülete képviseletében Csomortányi István ügyvezető, mely szándéknyilatkozatban az aláíró szervezetek és személyek elkötelezték magukat az őshonos magyar fajtának számító mangalica védelmére. A gazdaegyesületet négyfős delegáció képviselte, köztük Borsi Levente falugazdász.

Kevéssé ismert, hogy az idei évben európai uniós szabályozás elfogadása várható az őshonos állatfajták ügyében. A szabályozás érinteni fogja többek között a mangalica kérdését is, amelyben példának okáért Románia szintén magáénak mondja a fajtát, holott teljesen világosan bizonyítható módon a fajta mindhárom alfaja a XIX. században, magyarországi nemesítés eredményeképpen született. Minden bizonnyal ennek tudható be a román fél idei évi fokozott érdeklődése a mangalica iránt és a fajta romániai létszámának növelésére indított program is.

Éppen ezért az Érmelléki Gazdák Egyesülete fontosnak látja, a kérdésben történő világos és egyértelmű állásfoglalást és arra biztatja a bihari tenyésztőket, hogy lépjenek kapcsolatba a magyarországi MOE-vel, hiszen a magyar egyesület segítséget ad a hiteles fajtajegyek szerinti törzskönyvezéshez és szakmai tanácsokkal is szolgál.

Az érmelléki küldöttségA mangalica, mint védett őshonos állatfajta, magas genetikai értéket képviselő, kiemelt jelentőségű mezőgazdasági kulturális értéke Magyarországnak. Emellett a biológiai sokféleség megőrzője és különleges biológiai minőségű öko-, illetve bioélelmiszerek, márkázott termékek alapanyaga is egyben – hangsúlyozta pénteki köszöntőjében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is a MOE International Együttműködési Program Konferencián, Budapesten. Az államtitkár kiemelte: a több mint 9400-as törzskönyvezett mangalica kocalétszám, valamint a hazai és a nemzetközi piacokon egyre népszerűbb mangalica termékek kiváló bizonyítékai az agrártárca és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) munkájának, együttműködésének.

A konferencia keretei között az együttműködésről szóló megállapodást japán, spanyol és francia tenyésztők is aláírták, akik mind elismerik a fajta eredetét és a szigorú magyar szabályozást magukra nézve, kötelezőnek tartják.

A MOE konferencia keretében került sor szombaton a XI. Mangalica Fesztiválra is, amelyet a Budapesti Szabadság téren szerveztek meg.

A mangalica sertés az utóbbi évek magyar állattenyésztésének sikertörténete, ez az őshonos fajta egyre kedveltebb bel- és külföldön – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Kiemelte: a folyamatot segítették a sertéstenyésztőknek juttatott támogatások. A sertéságazat támogatása a 2010-es szinthez képest megháromszorozódott, évi 6 milliárd forintról 17,8 milliárd forintra emelkedett az állatjóléti támogatásokon keresztül.

Az elmúlt időszak erőfeszítéseit alátámasztja, hogy a Mangalica Fesztiválon évről évre egyre több a szakmai résztvevő és a látogató. A mangalica tenyésztésének sikere példát adhat más őshonos fajok és fajták tenyésztőinek arra, hogy a hagyományos magyar állatfajták tartása jövedelmező tevékenység lehet – mondta továbbá az államtitkár.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük