Elismerést hozott az Érmelléknek a 78. OMÉK

Az elmúlt héten zajlott Budapesten a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, melyen mintegy ezer kiállító mutatta be termékeit. A millennium óta megrendezett legnagyobb anyaországi, az agrárium valamennyi ágazatát felvonultató seregszemlének idén a szervezők „A magyar föld legjava, a Kárpát-medence kincsei” alcímet adták. A kiállítás és vásár öt napja alatt számos szakmai konferencia zajlott, a legmodernebb termelőeszközöktől az őshonos magyar állatfajtákig valamennyi, a vidéki élet szempontjából fontos érték bemutatásra került, de megtalálhatóak voltak a Hungexpo területén a legkiemelkedőbb hazai élelmiszergyártók, a pálinka- és bortermelők is. Az idei rendezvény kiemelt partnere Japán is önálló kiállítói részlegen mutatkozott be, ahol az érdeklődők nem csupán a japán rizsbort, a szakét, vagy a főként nyers halból és rizsből készülő falatkákat, szusit, de a szigetország őshonos szarvasmarhájának húsából, a wagyu-ból készült ételeket is kóstolhattak. A szervezők minden kiállítói nap után zenei programokkal, koncertekkel kedveskedtek az érdeklődőknek, a jól ismert Budapest Bár együttestől az itthon is nagyon népszerű Ismerős Arcokig széles zenei skálát vonultatva fel.

A kiállítás szerdai napján került sor arra konferenciára, ahol bemutatták Dr. Szilágyi Ferenc, a Partiumi Keresztény Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi karának dékánjának legújabb kötetét, mely három nagyobb tanulmány mellett, 375 tematikus térkép közlésével a történelmi Bihar vármegye gazdaságföldrajzával és az észak-partiumi térség tanyakutatásával kapcsolatos eredményeket rögzíti.

Ahogyan arról már beszámoltunk, az Érmelléki Gazdák Egyesülete idén harmadszor volt jelen az OMÉK-en és a Földművelésügyi Minisztérium felkérésére ezúttal nem csupán az érmellék élelmiszertermékei, de kiemelt módon az érmelléki borvidék is bemutatásra került. A minisztérium által a határon túli gazdaszervezetek részére biztosított két nagy kiállítói egység találkozási pontjánál kapott tehát helyet a külön erre a célra készíttetett érmelléki borospince, mely egyébként Balla Domokos nagyváradi vállalkozó értő kezeinek munkája. Ugyanitt, ezen a központi helyen mutatkozott be az Igazi Csíki Sör is, de az érmelléki kiállítói hely szomszédságában kapott helyet Szabó Attila kiváló drávaszögi (jelenleg Horvátország) borász és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Gazdakörei, illetve a Szlovákiai Agrárkamara is. Ebben a kiváló társaságban sikerült tehát az Érmellék hírét öregbíteni a mintegy másfél tucat kistermelő portékáinak bemutatásával. A pénteki és a szombati napokon a borvidéket bemutatandó, Hegedűs Attila érmihályfalvi, Heit Lóránd és Rittner Tibor bihardiószegi borászok személyesen is jelen voltak, de köszönet illeti a székelyhídi Czapp- és az érbogyoszlói Galea-pincészeteket is a biztosított kiváló borokért.

Népszerű különlegessége volt bemutatott termékeknek a váradi kajszipálinka és a hegyközi málnapálinka, mely utóbbi Szabó Zsigmond hegyközszáldobágyi termelő munkájának eredménye. Az egyre szélesedő együttműködés eredményeképpen az Érmellék északi részének és a teljes Szatmár megyei térség megjelenítése szándékával az ottani Aranykapu Egyesület részéről is érkeztek kiállítók kiváló lekvárokat és egy igazi különlegességeket, zöld dió befőttet is magukkal hozva. Természetesen nem hiányozhattak a remek sajtok, a monospetri levedulatermékek, a finom házikenyér és amibe mártogatni lehetett, a Havrán Gábor és Tolvaj Ella készítette hegyközszentmiklósi hidegen sajtolt olajok széles választéka.

A kiállítás ideje alatt az érmelléki stand vendége volt Kósa Lajos korábbi debreceni polgármester, a FIDESZ parlamenti frakcióvezetője, ahogyan Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is. Minekutána a rendezvény első napján az érmellékiek Kövér László házelnököt látták vendégül, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is megtekintette a vásárban a bihariak budapesti nagykövetségeként működő kiállítói teret, ahol Csomortányi Istvánnak, az ÉGE ügyvezetőjének módja nyílott hosszabban is beszámolni az Érmellék gondjairól és a kihasználható lehetőségekről.

A pénteki nap egyik legnépszerűbb eseménye a Váradi Dalnokok férfikórus fellépése volt, akik az érmelléki borospince és az Igazi Csíki Sör standjai közötti térben olyan hangulatot csináltak, hogy a nagyszámú hallgatóság miatt megállt a közlekedés. Igazi zenei párbaj alakult ki, hiszen a délvidékről érkezett zenészek és a dalnokok váltogatták egymást, miközben időnként a székelyföldi néptáncosok táncukkal is bekapcsolódtak az előre meg nem tervezett Kárpát-medencei koprodukcióba. Ugyanúgy „megállt az élet”, mikor Heit Loránd vezetésével a Bakator zenekar zendített rá, akik egyébként a pénteki napon az OMÉK nagyszínpadán is felléptek. Külön köszönet jár tehát a férfikórusnak és a zenészeknek, hiszen általuk nem csupán az itthoni mezőgazdasági értékeket, de zenei hagyományainkat is sikerült megjeleníteni. Az eltelt néhány nap egyik legfelemelőbb pillanata volt, amikor a Váradi Dalnokok, Fazekas miniszter úr érkezésekor, mintegy meglepetésként, elénekelték a Székely Himnuszt.

A vásár szombati napján egy bihari, paptamási, biharfélegyházi, székelyhídi, hegyközszentmiklósi, hegyközszáldobágyi és síteri gazdákból álló teljes busznyi delegáció is megérkezett a kiállítás megszemlélésére.

Egyúttal fontos szakmai találkozókra is sor került, hiszen az Érmelléki Gazdák Egyesülete és a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros megyei szervezetével több éve fennálló jó viszonyának jegyében közös megbeszélésen vettek részt Csomortányi István ÉGE-ügyvezető, Csomós Attila, az RMGE-Maros elnöke és a Hangya Együttműködés országos agrárszövetkezeti érdekképviselet elnöke, Patay Vilmos részvételével, melynek tárgya a mezőgazdasági szövetkezetekben rejlő lehetőségek kihasználása volt. A megbeszélésen az ÉGE a több, mint száz éves Hangya-mozgalom elindulásának 25. évfordulójára kiadott emlékkönyv reprint változatát kapta ajándékba.

Az elmúlt években végzett munkáért és a kiállításon való színvonalas megjelenésért a Földművelésügyi Minisztérium külön elismerésben részesítette az Érmelléki Gazdák Egyesületét. Az erről szóló oklevelet és a hozzá tartozó Kósa Klára keramikus (a nagyközönség a Szent László Napok alkalmával a váradi várban is megtekinthette kiállítását) által készített dísztálat Dr. Tóth Katalin helyettes államtitkár asszony és Dr. Torda Márta főosztályvezető adták át. Egyúttal arra biztatták az egyesület teljes tagságát és az érmellék gazdáit, hogy folytassák a megkezdett munkát, hiszen a minisztérium a tőle telhető segítséget megadja.

Érmelléki Gazdák Egyesülete

Budapest, 2017. szeptember 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük