Ebben az esztendőben is Magyarok Kenyere Program

A Pécsről 2011-ben indult Magyarok Kenyere Program célja, hogy a gazdatársadalom megmozgatásával, a magyar népi kultúra aratáshoz, a búzához és az új kenyérhez kapcsolódó hagyományainak ápolásával, jó ügyet szolgálva, a búzaadományokból készült liszt biztosításával sikerüljön segíteni a rászorulókon, főként  a gyermekotthonok kicsiny lakóin.

Tavaly, a kezdeményezés hetedik évében a határon túli területek 100 tonna búzával járultak hozzá a jótékonysági projekthez, összességében pedig több mint 500 tonna búzát adtak össze a Kárpát-medence magyar gazdái.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara 2013-as megalakulása óta segíti a Magyarok Kenyere Programot, harmadik esztendeje pedig már stratégiai partnerként támogatja a kezdeményezés megvalósítását. A kezdeményezés népszerűsége és támogatottsága évről évre növekszik, ennek köszönhetően minden évben egyre több magyar gazda kapcsolódik be a karitatív célok érdekében, ezért mára már nem csupán az összegyűjtött búza mennyisége, de a résztvevők minél  nagyobb létszáma és a közös cselekvés erejének felmutatása a cél. A program alatt összegyűlt liszt és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermek táplálékául szolgált, és több mint 130 szervezet részesült belőle.

Az program összegző eseményére, az összeöntési ünnepre, tavaly augusztusban a Veszprém megyei Nemeshanyban került sor. Az itt, a Kárpát-medence minden szegletéből érkezett és összeöntött búzából készült lisztből sütötték az augusztus 20-i budapesti Szent István-napi rendezvény ünnepi kenyerét, melyhez a hozzávalók immáron szintén hagyományosan, a magyarok lakta területek szimbolikus helyszíneiről érkeztek: a szükséges só a székelyföldi Parajdról, a kovász a Baranya-háromszögből, a víz Kárpátaljáról.

Bihar megyéből 2017-ben közel nyolc tonna búzát ajánlottak fel harminc településről, mintegy száz gazda. Az adományokból készült liszt volt az alapanyaga az augusztus 20-án, Nagyváradon, a Szent László téren tartott kenyérszentelési ünnep alkalmával kiosztott új kenyérnek is, melyből közel ezren részesülhettek.

Természetesen a programon belüli Bihar megyei gyűjtést az Érmelléki Gazdák Egyesülete összefogva a Hegyközi Gazdák Egyesületével, a Belényes-vidéki Gazdák Egyesületével és a Dél-Bihari Gazdák Egyesületével, az idei évben is megszervezi és ahogyan az elmúlt években, idén is az alábbi gyűjtőhelyeken várják a gazdák búzaadományait:

Hegyközcsatár – Bíró Ferenc portája

Bélfenyér – Zahari Jakab portája

Érsemjén – Ványi Attila portája

Paptamási – Oláh József portája

Szalacs – Rencsik Ferenc, Érmelléki Gazdák Egyesületének irodája

Ottomány – Vadai János portája

Köröstárkány – Benedek Mihály portája

Hegyközszentmiklós – Tolvaj Ella portája

Nagyvárad – Kálvin János utca 1. szám alatt, az Erdélyi Magyar Néppárt irodája

A gyűjtésre vonatkozó tudnivalókról Laskovics István falugazdásznál lehet érdeklődni a 0756 / 530-912 telefonszámon. A gyűjtés befejezésének időpontja augusztus 10.

Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük