Államalapítás és Újkenyér Ünnepe Nagyváradon

Az elmúlt héten a Beregszász melletti Mezőgecsében öntötték össze a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát.  A partiumiak búzájából őrölt liszt is része lesz tehát a minden magyarok kenyerének, amely augusztus 20-án kerül megáldásra Budapesten, illetve minden szegletében a Kárpát-medencének, ahol magyarok élnek és adóznak eme szent ceremóniának.

A tavalyi ünnepséghez hasonlóan Nagyváradon is sor kerül az új „életből” nyert újkenyér nyilvános megáldására, megszentelésére, hisz amint a búzagyűjtésnek, úgy a „mindennapi” felmagasztalásának is az összefogás, a szolidaritás, a megmaradás a legfontosabb üzenete, annál is inkább, mivel a magyar gazda száz esztendőkön át a nemzet összetartó erejét, kovászát képezte.

Szent István napja, a magyar államalapítás ünnepe a nagyvilág minden magyarok lakta tájékán. Sok évtizedes szünet után itthon is adott végre a lehetőség a méltó ünneplésre, amelynek legfontosabb eleme a kenyér Szent László-téri megszentelése, megszegése.

Az esemény és a helyszín is jelképes, hisz hol lehetne méltóbb helye a szertartásnak, ha nem a városalapító szent király szellemét őrző városközpont főterén.
A Kárpát-medencei színtűvé terebélyesedett Magyarok Kenyere jótékonysági kezdeményezés keretei között gyűlt búza, illetve az abból őrölt liszt az alapanyaga annak a mintegy 300 kg kenyérnek is, melyet a város főterén a történelmi magyar egyházak képviselői áldanak és szentelnek meg, és amelyből minden jelenlévő részesülhet.
Ugyanakkor augusztus 21-én Nagyvárad és Debrecen önkormányzatainak szervezésében a Szent László téren vonulnak fel a Debreceni Virágkarneválról érkező virágkocsik, majd a Nagyvárad és Környéke Idegenforgalmát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) szervezésében a 100 Tagú Cigányzenekar lép fel.


Nemzeti ünnep: Államalapítás és az Új Kenyér ünnepe Nagyváradon

Helyszín: Nagyvásártér / December 1. park, Szent László tér

Augusztus 19. vasárnap a Nagyvásártéren

10.00 – 20.00 óra között Érmelléki ízei és termékei vásár

11.00 Bábelőadás kicsiknek és nagyoknak. A kolozsvári bábjátszó tér mutatja be János Vitéz című előadását

15.00 – 17.30 óra között néptáncelőadások. Fellépnek a szilágynagyfalui Vadrózsák, a biharkeresztesi      Szarkaláb és a kalotaszentkirályi Felszeg Gyöngye néptánccsoportok

Augusztus 20. hétfő a Nagyvásártéren

10.00 – 20.00 óra között Érmelléki ízei és termékei vásár

11.00 Bábelőadás kicsiknek és nagyoknak. A kolozsvári Keljfeljancsi Bábszínház mutatja be Mátyás király és a kolozsvári bíró című előadását

15.00 – 16.30 óra között néptáncelőadások. Fellépnek a létavértesi Cserebingó, a komádi Körös-körül és a kalotaszentkirályi Felszeg Gyöngye néptánccsoportok

Augusztus 20. hétfő, a Szent László téren

17.00 Fellép a berettyóújfalui Bajnóca néptánccsoport

17.30 Kenyérszentelés történelmi egyházaink képviselőivel a Szent László téren

19.00 A Nagyvásártéren fellép Heit Lóri és zenekara

Augusztus 21. kedd a Nagyvásártéren

10.00 – 20.00 óra között Érmelléki ízei és termékei vásár

15 óra 30 perctől Nagyvárad és Debrecen önkormányzatainak szervezésében a Szent László téren vonulnak fel a Debreceni Virágkarneválról érkező virágkocsik, majd 20 órától a Nagyvárad és Környéke Idegenforgalmát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) szervezésében a 100 Tagú Cigányzenekar lép fel ugyanott.

Szervezők: Érmelléki Gazdák Egyesülete, Szent László Egyesület, Magyar Polgári Egyesüle

Támogatók: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Bethlen Gábor Alap, Erdélyi Magyar Néppárt, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

 

A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük