Uborka és fűszerpaprika termesztés az Érmelléken

Kilenc éve van jelen az uborkatermesztés az Érmelléken, illetve 2010 óta a fűszerpaprika termesztését is kipróbálhatták a gazdák. Termeszteni meglehet, de el is kell tudni adni a terményt, ezért is érdemes belevágni, hisz a felvásárlás biztosítva van, piacképes áron, az utolsó kilogrammig.

Nincs más dolgunk, mint felkeresni a hozzánk legközelebb eső felvásárló telep egyikét, és megkötnünk a szerződést. A szerződés egyetlen kikötése július 1.-től érvényes őstermelői engedély (certificat de producător).

A cég megelőlegezi a termesztéshez szükséges kellékanyagokat: uborkapalánta, talajtakaró fólia, növénytartó háló, csepegtetőcső, illetve műtrágyák.

A szerződés megkötése után kb. 1 hónappal érkeznek a kellékanyagok, amelyeket szintén a telepeken vehetünk át, hogy elkezdhessük a támrendszer kiépítését. 1000 m támrendszeres uborkához kb. 10-15 ár földterület szükséges.

Május 15. és 20. között érkeznek a palánták. Elpalántálás után 30 napra megjelenik az első termés.

A cég jelenleg 7 darab felvásárlótelepet üzemeltet: Érsemjén, Érkörtvélyes, Éradony, Kiskereki, Érkeserű, Székelyhíd és Jákóhodos. Minden egyes telepen található egy megbízott személy, aki a válogatást felügyeli, a kifizetéseket kezeli, illetve segítséget nyújt a termesztésben.

A válogatógép öt kategóriába szortírozza az uborkát (3-6 cm, 5-8 cm, 6-9 cm, 9-12 cm, 12-14 cm). Ezek közül a 3-6 cm-es uborka ér a legtöbbet.

Felvásárlási napok: hétfő, szerda, péntek és szombat. A felvásárlás reggeltől délután 17 óráig tart. A beszállított uborkát a termelőnek le kell válogatni a telepen található válogatógéppel. 17 óra után megtörténik az átvett uborka szállítása a hűtőházakba.

A kifizetés hetente történik készpénzben. Az előleg a terményből lesz levonva, minden kifizetés 50%-a megy a tartozásba (természetesen a tartozás kifizetéséig).

A termelők mind a tápoldatozáshoz, mind a növényvédelemhez segítséget kapnak. 2015-től egy területi képviselő fog tanácsot adni a termelőknek a helyszínen, illetve segítséget nyújt a betegségek felismerésében és orvoslásában. 2014-ben több mint 100 érmelléki termelő választotta a nyári munkát az uborkaültetvényben.

A cég célja, hogy minél több emberrel megismertesse ezt a pénzkereseti lehetőséget, és hogy bevezesse azokat a technológiákat, melyeket Magyarországon már 20 éve igénybe vesznek.

Jelenleg a csemegeuborka iránti igény növekvő tendenciát mutat, mind a hazai, mind a külföldi piacokon, arra biztatva minket, hogy tegyünk egy próbát, és hogy ne az legyen a legfőbb problémánk, hogy hogyan és hol adjuk el a terményt, hanem hogyan termeljünk még többet.

A cég weboldalán található egy haszonkalkulátor, mellyel ki lehet számolni az uborkatermesztés várható jövedelmét: www.uborkatermesztes.ro/kalkulator.

A fűszerpaprikatermesztés is jól fizet, a cég adja a magot, amit palántává kell nevelni és kiültetni. A termést szeptemberben kell leszüretelni és leadni a felvásárlótelepen. Fizetés készpénzben.

 


 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük