Partiumi gazdák látogattak el az idei Agromash Expo-ra

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének szervezésében hetven Bihar, Szatmár és Szilágy megyei gazdálkodó látogathatott el a 2020. január 22-25. között a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban harmincnyolcadik alkalommal megrendezett Agromash Expo-ra. A busszal kiutazó hetven fő mellett az Érmelléki Gazdák Egyesülete még negyven, egyénileg kiutazó gazda számára biztosított belépőjegyet a Kárpát-medence egyik legfontosabb mezőgazdasági kiállítására. Az idén sorozatban hetedik éve megszervezett szakmai tanulmányutat nagy érdeklődés övezte a gazdálkodók részéről, a résztvevők a Partium majd minden magyarlakta tájait képviselték. Bihar megyéből Érmihályfalva, Gálospetri, Ottomány, Szalacs Bihardiószeg, Biharfélegyháza, Biharvajda, Paptamási, Bihar, Nyüved, Kügypuszta, Nagyvárad, Hegyközkovácsi,és Bors képviseltette magát. Szilágy megyéből Szilágyperecsen gazdái vettek részt, míg Szatmár megyéből Szilágypér gazdálkodói ismerkedhettek meg a számos újdonságot, szakmai érdekességet felvonultató nagyszabású rendezvénnyel.

A négy napos agrárszakmai rendezvényen csaknem 350 kiállító mutatta be a mezőgazdaság legkorszerűbb technikáit, trendjeit. Mint minden évben, idén is mezőgazdasági gépek, szolgáltatások, input anyagok, díjnyertes termékek, technikai innovációk és színvonalas szakmai programok óriási választéka kínált gazdag programot a szakmai fejlődére, az újdonságok megismerésére, és a hazai viszonyok közötti alkalmazhatóságuk lehetőségeinek számbavételére érkezett érmelléki, partiumi gazdálkodók számára. A négynapos agáripari csúcsrendezvény megnyitóján felszólaló dr. Nagy István agrárminiszter nyitóbeszédében rendkívül fontosnak nevezte a vidék gazdasági erejének növelését és a magyar vállalkozások, ezen belül is a mezőgazdasági gépgyártás fejlesztését, amely rövid, közép- és hosszú távon is biztosítja a fejlődést az ágazatban. A jövőben az elöregedett gépek cseréje, valamint a termelési módok megújítása határozza meg a mezőgéppiac alakulását – tette hozzá.

A miniszter szerint manapság már nem elég a gépek beszerzése, mivel működtetésük kiemelkedő műszaki szaktudást igényel. A mezőgazdaság összetett szakmai tevékenység, amely egyre inkább automatizált. Azt szeretnék, ha a digitális átalakulásnak minden gazdálkodó a nyertese lehetne, ehhez pedig magasan képzett munkaerőre van szükség. Az agrárdigitalizációnak számos előnye van, például elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszer-termelésben – mondta a magyar agrárminiszter.

A szakmai kiránduláson részt vevő partiumi küldöttség az előző évekhez hasonlóan nem csupán egy élménnyel lett gazdagabb, hanem számos fontos információval gazdagodva, az agrárium jövőjébe vetett hitében megerősödve térhetett haza, megtapasztalva, hogy az anyaországban már elérhető az a legkorszerűbb tudás, és XXI. századi technológia, melyre itthon is szükség lesz. A családias hangulatú utazás arra is kiváló alkalmat teremtett, hogy a különböző tájegységeket képviselő gazdálkodók kicseréljék tapasztalataik, továbbá idén sem maradhatott el  a magyar föld termékeinek megízlelése sem a pavilonok vendégmarasztaló és vendéglátó standjainál.

A szakmai út idén is az EMGE-Szövetségének támogatásával, az Érmelléki Gazdák Egyesületének szervezésében zajlott le.

További fotók itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük