Kettesfogathajtó verseny történelmi környezetben

A Szent László Napokon első alkalommal szerveztek fogathajtó versenyt, Bihar-, Hajdú-Bihar és Békés megyeiek részvételével.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete volt a szervezője annak a fogathajtó versenynek, amely nemcsak a versenyen résztvevőknek volt izgalmas program, hanem a látogatóknak számára is, hiszen több Bihar megyei, illetve magyarországi településről érkeztek fogathajtók. Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezető elnöke szerint ez azért is különleges, mert a megyeközpontban eddig ritkán szerveztek ilyen jellegű megmérettetést. Rendhagyó volt az esemény, mert történelmi környezetben, a vár bástyái között rendezték meg, hagyományteremtő szándékkal. A legjobb versenyzőt vándorkupával díjazták, amelyet majd a jövő évi fogathajtón tovább ad. Mivel Hegyközcsatárban az egyesület már többször szervezett hasonló versenyeket, ezért tudják, hogy a lovasparádék népszerű rendezvények.

Dorsonszki Imre, hegyközcsatári fogathajtó, kiérdemelt díjával

A verseny két részből állt: vadászhajtás és akadályhajtás, az elsőn az ügyesség, a másodikon az ügyesség és a gyorsaság volt a mérvadó. A versenyre érkeztek fogatok Bihar megyéből (Nagyszalonta, Érkeserű, Székelyhíd, Bihardiószeg, Jákóhodos, Nagyvárad), Hajdú-Bihar megyéből (Püspökladány, Nyírábrány) és Békés megyéből (Kaba). Felnőtt kategóriában 18-an álltak rajthoz, gyermek kategóriában pedig 5-en. A versenyt Rákóczi Lajos, az Érköbölkúti Tulipán Lovasklub elnöke dirigálta le.

Akadályhajtás nyertesei: 1.Zaha János (Nagyszalonta); 2. Csorba Károly (Nagyvárad ); 3. Sziki Sándor (Jákóhodos).

Vadászhajtás: 1. Sziki Sándor, 2. Zaha János, 3. Molnár Lajos (Kaba).

A vándorkupát Zaha János vihette haza, mivel a két versenyszám pontszámait összesítve ő érte el a legjobb eredményt.
A rendezvény megvalósítását a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alap által támogatta.
Legközelebb Hegyközcsatárban lesz ismét fogathajtó verseny július elején.További képek ide kattintva érhetőek el Facebook oldalunkon.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük