Iskola másként az érmelléki gazdákkal

Március 29-én, szerdán az Iskola másként program keretein belül a Szacsvay Imre Általános Iskola  4A és 4B osztályainak alkalma nyílt megismerkedni az Érmelléki Gazdák Egyesületének három képviselőjével. A gyermekek a találkozó során bepillantást nyerhettek a vidéki élet munkafolyamataiba, úgy mint állattartás, sajtkészítés, növénytermesztés, olajak előállítása, valamint a méhészet. Barta Anett köbölkúti sajtkészítő szóban bemutatta gazdaságát, a sajtkészítés folyamatát, majd Tica Beatrice a Hegyközből élményszerűen ismertette a méhekkel való foglalatosság szépségeit és nehézségeit, bemutatva a méhek életfolyamatait valamint jelentőségüket a természetben és a gazdaságban. Egy látványos bemutatókaptár segítségével a gyermekek a szó szoros értelmében bepillantást nyerhettek egy méhcsalád életébe. A kötetlen hangulatú találkozó részeként Kraus Emília Martina segítségével a gyermekek megismerkedhettek az olajnövények fajtáival, a hidegen sajtolt olajok készítésének folyamatával illetve azok fogyasztásának jótékony egészségügyi hatásaival.

Az élményeket fokozandó a diákoknak lehetőségük nyílt falatozni a változatosan kiállított sajtkülönlegességekből, házi készítésű joghurtból, több fajta mézet és hidegen sajtolt olajt is megkóstolhattak, sőt egy igazi érdekességet, a tökmagvajat is megízlelhették. A nebulók meglepő tájékozottságról tettek tanúbizonyságot, a termelők által feltett kérdésekre adott válaszaikkal és valóban frappáns ugyanakkor gyakorlatias kérdésekkel fordultak az előadókhoz.

A program célja hogy felhívja a figyelmet a természetes eredetű, tiszta élelmiszerek fogyasztásának fontosságára, a természet tiszteletére és szeretetére.

Köszönet illeti Alföldy Andrea és Búzási Noémi tanítónőket, akik lehetővé tették a szerdai program megvalósítását.  Az Érmelléki Gazdák Egyesületének tagjai korábban is tartottak már hasonló bemutatókat és igény esetén a jövőben is örömmel állnak az érdeklődő iskolák és pedagógusaik rendelkezésére.

Total
0
Megosztás
Előző bejegyzés

A NÉPDAL FORRÁSVIDÉKEIN – A SZÁZÖTVEN ÉVES NAGY ISTVÁN NYOMÁBAN

Következő bejegyzés

Búzaszentelési ünnepség volt Érmihályfalván

Total
0
Share