Húsvéti vásár érmelléki ízekkel

Sok érdeklődőt vonzott a nagyváradi Magnólia parkban lebonyolított kétnapos (április 8–9.) Húsvéti vásár, amelyen az érmelléki márka megteremtői a tájegység ízeit és termékeit mutatták be, hasonlatosan a novemberi Szent Márton-napihoz, illetve az ezt megelőző 2015-ös expóhoz, amelynek akkoriban a Partiumi Keresztény Egyetem épülete adott helyet.

A húsvét előtti hétvége kellemes időt biztosított árusoknak, portékáknak egyaránt. Mintegy 20 piaci stand sorakozott fel a sétányokon, ahol a régióra jellemző mezőgazdasági és kézműves termékeket, élelmiszereket, borokat, hidegen sajtolt olajtermékeket, hagyományos módon készített teljes kiőrlésű lisztféléket, házi készítésű savanyúságokat, lekvárokat, befőtteket, füstölt húsárut, virágokat kínáltak az érmellékiek, hegyköziek, szatmáriak. Gazdag választék volt méztermékekből, gyümölcsökből és zöldségfélékből, házi szörpökből, különböző fűszerekből, illatszernövényekből és mézeskalácsból is, népi motívumokkal díszített csecsebecsékből, házi készítésű szappanokból, illatszerekből.

A bőséges felhozatalt a már közismert érmelléki kistermelők biztosították, többek között a Heit család (Bihardiószeg), Hegedűs Attila (Érmihályfalva), Havran Gábor és Tolvaj Ella (Hegyközszentmiklós), Kovács Attila (Hegyközújlak), Tica Beatrice (Síter), Mateuc József (Csokaly), Bányai Levente (Érsemjén), Gyula Lehel (Érmihályfalva), Jakó Jolán (Érmihályfalva), Püsök István (Székelyhíd), Dandé Zoltán (Monospetri), Molnár Dezső (Bors), Nezezon Enikő, Sályi Róbert, Székely Róbert, Kerekes Ingrid, Nagy Kasza Noémi és a Boda Méhészet (Szatmárnémeti) biztosította. A szatmárnémeti termékek az Aranykapu Kulturális Egyesület által vettek részt ezúttal is a termékbemutatón. Az érmelléki borokat a Heit és a Hegedűs Pincészet népszerűsítette, a fűszerpaprikát Bányai Levente, a jó házi sajtot Dandé Zoltán. De a húsvéti sonka mellé is lehetett vásárfiát hazavinni tormakészítményekből, amelyet szintén a Heit család állít elő. Kuriózum gyanánt jelen volt Tamási Áron szülőfalujából, Farkaslakáról a Kovács-kalács cég is, melynek kürtöskalácsai nagy keresletnek örvendtek.

A vásárt megtisztelte jelenlétével Tőkés László EP-képviselő, aki kedvére valót is talált a portékák között. Ugyanakkor jelen volt dr. Torda Márta is, a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője, akit legutóbb a paptamási agrárkonferencián üdvözölhettek az érmelléki gazdák.

A vásár másik érdekessége egy régi magyar szarvasmarhafajta (szürkemarha) volt (illetve lett volna), amelyet a szervezők látványosságnak szántak. Ám a jószág már a börze első napján „megelégelte” a népszerűséget, így a nagyváradi forgalom közepette hazafelé vette az irányt. Szerencsére azon kívül, hogy megfuttatta kicsit a szervezőket és a rendfenntartókat, nem okozott különösebb bajt. Befogása után az állatot hazaszállították.

A látogatóknak tehát idén is akadt választék, vásárfia nélkül nemigen tért haza senki, annál is inkább, mivel a termékek között bőven lehetett válogatni a húsvéti asztalra valókból. A búzavirág brand alatt zajló vásárt és bemutatót idén is az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) szervezte. A vásár végeztével nyereményt sorsoltak ki azok között, akik megosztották a közösségi oldalon az ÉGE által meghirdetett Húsvéti vásárt, mint eseményt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük