Bihari gazdák a budapesti agráripari kiállításon

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete a korábbi évekhez hasonlóan idén is tanulmányutat szervezett a magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai kiállítására, az AgroMashExpóra, amelyre január 23–26. között került sor Budapesten. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az EMGE-Szövetség együttműködésének köszönhetően mintegy 160 bihari gazda utazhatott ki a 37. AgroMashExpóra.

A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvénye minden évben az AGROmashEXPO, illetve az AgrárgépShow, mely az ágazat pihenő idejében mutatja be az újdonságokat, a legújabb trendeket a gazdálkodóknak.

Idén az AGROmashEXPO és Agrárgépshow-ra mintegy 46 ezren látogattak ki, hogy megtekintsék a mintegy 350 kiállító termékeit, szolgáltatásait.

Az expo társrendezvényei immáron hagyományosan a Magyar Kert és a Szőlészet és Pincészet szakkiállítások voltak. A mezőgazdasági gépek expója a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, ahol a lehető legteljesebb felhozatal tekinthető meg. A két kiállítás az elmúlt években is sikeres volt, ebben az évben pedig újabb rekordokat hozott a rendezvény. Magyarország legnagyobb fedett kiállítási területe teljesen megtelt a kiállítókkal, ami bizonyítja a szakmán belüli egység erejét, és biztosítja a látogatóknak, hogy időt és energiát megtakarítva egy helyen tudják beszerezni a szezon megkezdéséhez szükséges összes információt. Az agrárium legrangosabb és legnagyobb szakmai eseménye 40 ezer négyzetméteren a legkorszerűbb gépekkel, input és logisztikai termékekkel, szolgáltatásokkal várta a gazdákat.

A Hungexpo és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége közötti több éves megállapodásnak köszönhetően a magyar piacon dolgozó nagy nemzetközi márkákat forgalmazó cégek színe-java is megjelent az AgrárgépShown, segítve ezzel a látogatókat, hogy kellő áttekintést kapjanak a hazai mezőgazdasági géppiac kínálatáról, hogy ezúton a legjobb vásárlási döntést tudják meghozni.  A forgalmazók által bemutatott nagy nemzetközi márkák: Claas, John Deere, Messey Ferguson, Lamborghini, Fendt, Case, Krone stb. és a 2019-es Termékverseny díjazottjai mellett több ország kiállítói is bemutatták újdonságaikat.

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének tagjai, (ebben az esztendőben már a falugazdászai is), hatodik alkalommal vesznek részt az évente megrendezésre kerülő agráripari látványosságon. Idén 110, többnyire fiatal gazdának biztosítottak kiutazási lehetőséget és ingyen belépőt, és további 50-nek is, akik magánúton utaztak ki az év legnagyobb gépkiállítására, mintegy 20 bihari településről.

A látványosságon, a tapasztalatszerzésen és az ismeretek bővítésén túl élményekkel és zömében távlati tervekkel is gazdagodva térhettek haza a gazdák. Az idei tanulmányutat már az újdonsült falugazdászok szervezték, hisz valamennyiüknek feladatköréhez tartozik az ehhez hasonló tapasztalatszerzési lehetőségek kiaknázása is. A Paptamási és környéke, illetve a Berettyó menti gazdák kiutazását például Oláh Boglárka Lilla falugazdász szervezte, akinek beosztott települései Paptamási mellett Biharvajda, Biharfélegyháza, Nyüved, Pelbárthida, Kügypuszta, Bihar, Hodos és Szentimre is.

Oláh Boglárka Lilla a Bihar Megyei Agrárkamaránál végzett kurzusánál fogva lépett erre a pályára, és mint mondta, a családi gazdálkodás és minden egyéb ügyintézés, ami a földműveléshez tartozik az ő dolga volt, hisz édesapja, Oláh József, aki egyébként az Érmelléki Gazdák Egyesületének titkára is, 25 hektáron gazdálkodik. Így már évek óta benne van a földügyek sűrűjében, nem okoz neki nagyobb gondot a területéhez tartozó kis- és középtermelők gondjainak nyilvántartása. A „gazdakataszterezést” lakóhelyén, Paptamásiban kezdte, ezt követően veszi sorba a többi hozzátartozó település felmérését is. (Akinek segítségre van szüksége a felsorolt településeken, Oláh Boglárka Lillát az a 0755 / 701-261 számon érheti el.)

Összegezve az idei AgroMashExpón és AgrárgépShown szerzett tapasztalatokat, a bihari gazdák egy egész esztendőre való élménnyel tértek haza, megosztva a látottakat-hallottakat az itthon maradt gazdatársaikkal is.

Annál is inkább, mivel nem csak az új technológiákban gyönyörködhetett a gazdaszem, de a pavilonok vendégmarasztaló és vendéglátó standjaiban is.

Az udvaron pedig a magyar gyomorba valók és kedélyderítő borok, pálinkák is fokozták a szántóvetőkre tett jó benyomást.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük