Az Érmellék ünnepi ízei és termékei

A Szent Márton-napi vásár után, múlt hét csütörtökön és pénteken a vidéki kistermelők és kézművesek ismét kirakták portékáikat a nagyváradi ünnepi vásáron, amelyet az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) szervezett, ezúttal a Magnólia parkban. Ebben az évben már negyedik alkalommal tartanak ilyen jellegű portéka-bemutatót az Érmellék ízei és termékei, illetve a Búzavirág védjegy alatt. Ugyanakkor az elmúlt két esztendőt számítva ez már a hatodik ilyen jellegű vásár, amelynek a megyeközpont ad helyet. Az ÉGE által szervezett vásártartás lassan hagyománnyá növi ki magát, hisz évről évre egyre több kistermelő jelentkezik mind az Érmellékről, mind a Hegyközből, illetve a Partium más településeiről is.

Az ÉGE fontosnak tartja a helyi termékek népszerűsítését, nem csupán azért, mert ezzel a kistermelőket segítik a külföldi termékbehozatallal szemben, de azért is, mert az itthon készült élelmiszerféleségek ízletesebbek és egészségesebbek a sorozatban gyártott ipari élelmiszertermékekkel szemben. Az sem elhanyagolandó, hogy nem a külföldi behozatalt támogatja pénzével a vásárló, hanem a kistermelők portékáit pártfogolja, illetve hozza versenyképesebb helyzetbe a külföldi árucikkek ellenében.

Az ünnepek előtti két napon 25 piaci sátor sorakozott fel a piactéren, ahol a régióra jellemző, már megszokott mezőgazdasági és kézműves termékeket, élelmiszereket, borokat, hidegen sajtolt olajtermékeket, hagyományos módon készített teljes kiőrlésű lisztféléket, őrölt pirospaprikát, különböző házi készítésű savanyúságokat, mézeskalácsot kínáltak az érmelléki, hegyközi, szatmári, sőt kolozsvári gazdák, kézművesek. Nagy választék volt méztermékekből, gyümölcsökből és zöldségfélékből, házi szörpökből, különböző fűszerekből, tormából és lekvárokból, bőrdíszművekből, népi motívumokkal díszített ruházati cikkekből, egyéb csecsebecsékből, natúr szappanokból és illatszerekből, fazekas termékekből, díszgyertyákból, faragott és dekorációs termékekből.

A változatos kínálatot a tavalyihoz hasonlóan Havrán Gábor (Hegyközszentmiklós), a Heit család (Bihardiószeg), Hegedűs Attila (Érmihályfalva), Tica Beatrice (Siter), Budár Erika (Tóti), Molnár Zoltán és Molnár Dezső (Bors), Mateuc József (Csokaly), Végső Gyöngyi és Dandé Zoltán (Monospetri), Bányai Levente (Érsemjén), Jakó Jolán (Érmihályfalva), Kató Csaba, Nagy Kasza Noémi, Nezezon Enikő, Székely Róbert, Bozsó Ferenc, Lazin Gábor és a Boda Méhészet (Szatmárnémeti) biztosította.

Újdonságszámba mentek a kolozsvári Halász Amália hentes árúi és a szintén Halász Amália házi készítésű csokoládétermékei, amelyek már gusztusos formájukkal is odavonzották a vásárosok apraját-nagyját, de főleg az apraját. Kolozsvárról jött Kovács Árpád gyertyakészítő is, Farkaslakáról pedig a Kovács-kalács kürtöskalácsos kínálta ezúttal is pékáruit.

A szatmárnémeti árucikkek ezúttal is az Aranykapu Kulturális Egyesület által vettek részt a vásáron. Korondról első alkalommal volt jelen fazekas termékeivel Kelemen Csaba, illetve fafaragásaival Jancsó Tamás is. A csokalyi Mateuc József természetes körülmények között nevelt virághagymákkal gazdagította a biotermékek sorát.

A szervezők ezúttal is sorsoltak ki ajándékcsomagokat azok között, akik a közösségi oldalakon megosztásokkal népszerűsítették az eseményt. A Búzavirág védjegyű termékekből összeállított ajándékokat Laskovics István, az ÉGE titkára adta át.

Az érmelléki gazdaegyesület a közeljövőben is tervez hasonló kirakodóvásárokat, ugyanakkor a bihari kisvárosokban is szeretné meghonosítani az eseményt. Együttműködést terveznek más erdélyi magyar gazdaegyesületekkel is, amelyek már jártasak hasonló vásárok megrendezésében, kialakítva így egy teljes erdélyi vásárláncot.

Az idei karácsonyi vásáron gyűjtést is szerveztek a szórványvidéken élő idős emberek számára tartós élelmiszerekből. A pénteki forralt borból befolyt összeggel is az adománycsomagokat gazdagították.

A Búzavirág védjegye alatt zajló vásárt és bemutatót idén is az Érmelléki Gazdák Egyesülete szervezte, támogatta a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül.

Érmelléki Gazdák Egyesülete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük